10.04.2024

Европа създава нова рамка за защита на чистите технологии

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер обяви нови разследвания на доставени от Китай компоненти за вятърни паркове в Европа и предложи нов международен подход за защита на чистите технологии от нелоялна конкуренция. Тя направи това по време на посещение в Съединените щати.

Не можем да си позволим това, което се случи със слънчевите панели, да се повтори с електрически превозни средства, елементи за вятърна енергия или основни чипове“, каза Вестагер по време на реч в Принстънския университет за важността на новите технологии и на контролирането на част от тяхното развитие с оглед на глобалната конкуренция.

Някога Европа беше лидер в слънчевата фотоволтаична технология, но местните производители сега се борят да противодействат на евтиния внос от Китай. Посочвайки двойното икономическо и геополитическо измерение на конкуренцията с чисти технологии, Вестагер каза:

В свят, задвижван от технологии, лидери са тези, които контролират най-критичните технологии и техните вериги за доставки.“

Въпреки че обяви нови разследвания на няколко вятърни проекта, комисарят призна, че този подход за всеки отделен случай няма да е достатъчен.

Нуждаем се от систематичен подход. И имаме нужда от него, преди да е станало твърде късно“, заяви Вестагер.

Нови международни критерии за „надеждност“

Еврокомисарят по конкуренцията призова за създаване на международен списък с критерии за надеждност за критично чисти технологии, включително отпечатъка на продукта върху околната среда, дали производителите спазват трудовите права и опасения за киберсигурността. След това тези критерии ще бъдат използвани от „единомислещи“ търговски партньори – като страните от Г-7 – като основа за обществени поръчки или при стимулиране на щадящи климата индустрии.

Вестагер казва, че тази рамка ще създаде конкурентно предимство за местните производители, които се придържат към такива стандарти, като същевременно избягват разточителна надпревара за субсидии между страните.

Тя сравни този подход със Закона за намаляване на инфлацията на САЩ, който финансово стимулира местното производство и който, според нея, е принудил ЕС да реагира, като позволи съответстващи субсидии.

Със своя Закон за индустрията с нулеви нетни емисии (NZIA) ЕС има за цел да произвежда 40% от чистите технологии в Европа до 2030 г.

NZIA регулира как търговете за възобновяема поддръжка и процедурите за обществени поръчки трябва да включват критерии, различни от цената, като екологична устойчивост и устойчивост на веригата за доставки.

Нови разследвания

Вестагер също така обяви, че започва ново разследване на китайски доставчици на вятърни турбини, посочвайки проекти в Испания, Гърция, Франция, Румъния и България.

Разследванията ще бъдат започнати съгласно Регламента за чуждестранните субсидии – закон на ЕС от 2023 г., който позволява на Брюксел да проверява компании, участващи в обществени търгове в блока, по-големи от 250 милиона евро.

В началото на април ЕС започна две разследвания въз основа на този регламент, за да определи дали субсидиите са позволили на китайски компании да подават нелоялни оферти за обществени енергийни договори в Европа. Първият се отнасяше до доставката на влакове в България, а вторият за проект за 110-те мегавата слънчеви панели в Румъния.

Съществуват индикации, че определени производители на вятърна енергия и други компании, работещи на вътрешния пазар, може да се възползват от чуждестранни субсидии, които им предоставят несправедливо предимство“, съобщиха комуникационните служби на ЕК пред Euractiv.

Това разследване следва Европейския план за действие за вятърна енергия, в който Комисията се ангажира да наблюдава отблизо потенциални чуждестранни субсидии, които създават нарушения на конкуренцията“, добавиха от Комисията.

Европа все повече отбранява своето производство с чисти технологии

Европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон посочи, че Европейската комисия ще подпише Слънчевата харта – документ, който ангажира страните от ЕС и Комисията да оказват подкрепа на местните производители.

Документът ще бъде подписан следващия понеделник (15 април) в кулоарите на следващата среща на министрите на енергетиката на ЕС.

Подобна харта в подкрепа на вятърната индустрия вече беше изработена и подписана през декември 2023 година.