14.04.2024

Европейската космическа агенция се насочва към възобновяемата енергия

Независимо дали става въпрос за избор на място за вятърен парк или за откриване на грешки в соларна ферма, космическите технологии могат да помогнат много за разгръщането на възобновяемите енергийни източници. Това заяви Беатрис Барези, старши служител по устойчиви приложения в Европейската космическа агенция (ESA) пред Recharge.

Космосът предоставя допълнителни решения, които компаниите могат да използват, за да направят изграждането и поддръжката на активи за възобновяема енергия по-бързи, по-евтини и по-ефективни. Космосът може да помогне за зеления преход от начало до край, през цялата верига на доставки“, убедена е Беатрис Барези.

Когато става въпрос за възможностите, които космосът предлага в областта на възобновяемата енергия, фокусът обикновено пада върху перспективата за изстрелване на огромни масиви от слънчева панели в орбита.

Това вече не е научна фантастика. В момента основните пречки са финансови, а техническите просто изчезват“, казва Барези.

В момента ESA оценява жизнеспособността на слънчевата енергия в космоса чрез своята инициатива SOLARIS, като планира следващата година да реши дали да започне пълна програма за развитие.

Барези работи за насърчаване на използването на космически базирани технологии, които са достъпни тук и сега, чрез програмата за бизнес приложения и космически решения на ESA BASS.

Програмата BASS в момента насочва вниманието си към възобновяемите енергийни източници, за да помогне за обединяването на секторите на космоса и зелената енергия и да засили сътрудничеството между двете сфери. Голяма конференция по темата е планирана в Париж по-късно този месец.

Обединяването на традиционната космическа общност с некосмическата общност е важна стъпка. Много компании от сектора на възобновяемите енергийни източници вече използват космически технологии, за да поддържат работата си, но далеч не всички от тях. Ако наистина искаме да достигнем зеления преход в мащаб, наистина трябва да включим всички играчи в тази трансформация“, сигурна е Барези.

Как Космосът може да помогне?

Според нея основната задача на форума е да информира енергийната общност за възможностите, които космическите решения могат да предложат.

При стартирането на нов проект за възобновяема енергия, първото нещо, което трябва да знаете, е къде да бъде разположен. Следователно възможността да се направи първоначална оценка с помощта на сателитни данни е много полезна, тъй като може да филтрира много местоположения, без да се налага специалисти физически да обхождат локациите“, обяснява Барези.

Тя дава и друг пример – сателитните данни също могат да са полезни при поддръжката на ВЕИ инсталации. Сателитите помагат за картографиране на топлинни сигнатури на Земята и за откриване на повреди в соларни ферми, за да се подобри тяхната ефективност. Със сателитни данни могат също така да се картографират и наблюдават и водните ресурси.

Засиленото сътрудничество между космическия и възобновяемия сектор също ще насърчи развитието на нови технологии“, казва Барези.

Тя очаква на срещата в Париж компаниите за възобновяеми енергийни източници да обясняват своите приоритети и от какво наистина се нуждае енергийният пазар, когато става дума за зелен преход.

Оттам вече задачата е на учените в космическата общност, които ще трябва измислят начин да откликнат на тези нужди. Когато се комбинират космически базирани технологии с наземни решения, независимо дали става дума за AI или роботи, се отключват редица приложения, които са толкова важни и толкова полезни в зеления преход“, завършва Барези.