13.03.2024

Европейската риболовна индустрия се присъединява към протестите на фермерите

Даниел Вочес де Онаинди, генерален директор на европейската риболовна индустрия Europêche, заяви, че споделя исканията на фермерите от ЕС и подкрепя съвместните демонстрации, организирани във Франция и Испания срещу това, което те наричат „Брюкселския диктат“.

Europêche напълно споделя разочарованието, изразено от фермерите относно небалансираните и неработещи европейски политики, които задушават нашите бизнеси в целия ЕС“, каза пред Euractiv Де Онаинди.

В събота, 9 март, фермери и рибари проведоха съвместна демонстрация в Булон сюр мер в северната част на Франция, водещото рибарско пристанище на страната.

Организирана от la Coordination rurale (земеделският съюз, който е най-враждебен към френското правителство), безпрецедентната операция събра 150 трактора и няколко десетки рибари. Техният лозунг беше „Спрете брюкселския диктат“.

Селското стопанство и рибарството са „два паралелни свята, които Брюксел жертва със своята диктатура, която вече не защитава своите хора, а ги разпъва на кръст“, обявиха от Coordination rurale.

Демонстрантите настояват за край на екологичните стандарти и европейската бюрокрация, както и за увеличаване на доходите.

По подобни причини двата сектора вече проведоха съвместна демонстрация пред представителството на Европейската комисия в Мадрид, Испания, на 26 февруари 2024 г.

Твърде много стандарти

Europêche вярва, че европейските рибари и фермери имат „споделени опасения“ относно прекомерните европейски регулации, наложени както от Общата селскостопанска политика (ОСП), така и от Общата политика в областта на рибарството (ОПОР).

Емблематичният пример е морският план за действие, обявен на 21 февруари от Европейската комисия за „защита и възстановяване на морските екосистеми за устойчив и издръжлив риболов“. Планът предлага на държавите-членки да забранят дънния риболов (драги, грибове, тралове и др.) в защитени морски зони (MPA) до 2030 г., за да защитят морското дъно и екосистемите, което предизвиква критики в сектора.

По същия начин, по който представители на селскостопански съюзи като Copa и Cogeca обвиняват стратегията „от фермата до трапезата“ за причиняване на спад в селскостопанските добиви (около 15%), риболовната индустрия предупреждава за 25% спад в производството на морски дарове, ако планът на Комисията бъде изпълнен.

Вносът на селскостопански продукти в ЕС се увеличава, предупреждават още от риболовната индустрия, като подчертават, че 70% от морската храна, консумирана в Европа, се внася от трети страни. Europêche вярва, че и двата сектора трябва да възвърнат своята конкурентоспособност в лицето на международната конкуренция.

От своя страна испанските рибари сочат с пръст вноса на риба от Мароко. Подновяването на споразумението за свободна търговия между ЕС и африканската държава, временно блокирано по правни причини, може да се възобнови през 2024 г. Това е проблем в основата на исканията на фермерите.

Ние водим същите битки като рибарите, защото проблемите са същите“, каза Жан-Луи Фенар, президент на le Coordination rurale по време на демонстрацията в Булон сюр мер. “Всички разпоредби от Брюксел водят към разпад. Същото е и със селското стопанство. Същото ще бъде и със семейното земеделие – и то ще изчезне заради свободната търговия“, заключи той.

Облекчаване на Зелената сделка и ОПОР

В допълнение към стандартите и свободната търговия, рибарите се присъединяват към фермерите в желанието им да увеличат заплатите си и да намалят данъците върху горивата. Освен това има проблеми, специфични за риболовната индустрия, като последиците от Brexit, които лишиха професионалистите от големи риболовни зони в Европа. Една четвърт от френския улов е уловен в британски води.

През последните седмици Комисията предостави на фермерите мерки за опростяване и дерогации от ОСП.

Европейската риболовна индустрия призовава властите на ЕС да балансират различните цели на Зелената сделка на ЕС и Общата политика на ЕС в областта на рибарството чрез укрепване на социално-икономическите измерения и измеренията на продоволствената сигурност“, заявяват от Europêche.

По същество това е предложението на членовете на ЕП в доклад по собствена инициатива от 18 януари, призоваващ за нова насока от Комисията, съсредоточена върху конкурентоспособността на рибарския флот и изоставянето на някои екологични забрани. Докладът също така призовава следващата Комисия да назначи комисар, посветен изключително на рибарството, тъй като ресорът в момента се намира в правомощията на комисаря за околната среда.