17.04.2024

Европейският съюз дава €3,5 млрд. за опазване на световните океани

Европейският съюз и правителствата на 13 държави призоваха нациите да дадат приоритет на ратифицирането на договор на ООН за защита на световните океани от прекомерен улов и други човешки дейности, предава Ройтерс.

ЕС и правителствата на Белгия, Бермудите, Чили, Коста Рика, Доминиканската република, Франция, Германия, Гърция, Южна Корея, Нигерия, Палау, Филипините и Сейшелските острови се ангажираха „Договорът за открито море“ бързо да си осигури 60-те ратификации, необходими за влезе регламентът в сила. Това се случи на конференцията “Нашият океан”, провеждаща се тази седмица в Атина.

Глобалният пакт за опазване на биоразнообразието в открито море беше официално приет от Организацията на обединените нации миналата година и се разглежда като ключов инструмент за постигане на целта за защита на 30% от сушата и морето на Земята до 2030 г., известна като „30 на 30″.

Досега четири държави – Палау, Чили, Белиз и Сейшелските острови – официално са ратифицирали договора, докато 89 държави са го подписали, изразявайки намерението си да го ратифицират.

Европейският съюз се ангажира да изразходва 3,5 милиарда евро за опазване на океана и насърчаване на устойчивостта чрез поредица от инициативи тази година“, заяви европейският комисар по околната среда, океаните и рибарството Виргиниус Синкевичус.

По време на конференцията бяха обявени общо повече от 400 нови ангажимента на стойност 10 милиарда долара.

40-те ангажимента на ЕС, обявени по време на годишната конференция, варират от борба със замърсяването на морето до подкрепа за устойчив риболов и инвестиции в така наречената синя икономика – устойчиво използване на морските и сладководни ресурси за икономическа дейност.

Надяваме се да съберем останалите 60 ратификации, необходими за влизането на споразумението в сила възможно най-скоро. Океанът е част от това, което сме, и е наша споделена отговорност“, каза още Синкевичус.

Температурите на океаните са достигнали рекордно високо ниво

Службата за изменение на климата „Коперник“ на Европейския съюз заяви миналия месец, че температурите на океаните са достигнали рекордно високо ниво през февруари, според данни, датиращи до 1979 г. Прекомерният риболов и замърсяването с пластмаси също са големи заплахи за океаните.

По-голямата част от средствата на ЕС ще бъдат използвани за подкрепа на 14 инвестиции и една реформа в устойчивото рибарство и аквакултури в Кипър, Гърция, Полша, Португалия и Испания. Други инициативи на ЕС са насочени към подпомагане на африканските страни да развият своята синя икономика.

Гърция ще похарчи 780 милиона евро за 21 ангажимента, които включват забрана на дънното тралене във всички защитени морски зони на страната.

Страната също така обеща да създаде още два морски парка, един в Егейско море за защита на морските птици и един в Йонийско море за защита на морските бозайници, които ще покриват повече от 4000 кв. км защитени зони в рамките на мрежата от територии Натура 2000 на ЕС.

Смекчаването и адаптирането не са достатъчни. Трябва също така да се съсредоточим върху защитата и възстановяването, за да изолираме сушата и моретата от вредната човешка дейност и да дадем пространство на природата да се лекува“, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Конференцията „Нашият океан“ е мобилизирала повече от 2160 ангажимента на стойност приблизително 130 милиарда долара от стартирането си през 2014 г.