13.05.2024

Европейски избори: Възможна ли е климатична коалиция?

Официалният мозъчен тръст на Европейската народна партия (ЕНП) Wilfried Martens Centre и Партията на европейските консерватори и реформисти (ECR) изложиха своите позиции преди изборите за европейски парламент през юни. Сближаването между центристките и десните партии по спорния въпрос за климата показва, че следизборното споразумение е реална възможност.

По време на дебата в Маастрихт между водещите кандидати на различните европейски политически групи на 29 април председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отказа да изключи възможността за следизборна коалиция с твърдо дясната Партия на европейските консерватори и реформисти.

Водещият кандидат на социалистите Николас Шмит решително се противопостави на възможността Европейската народна партия на фон дер Лайен да сключи сделка с ECR, които според него не зачитат основните права, за които Комисията се бори.

Важно е да се отбележи, че дясноцентристката група на Фон дер Лайен все пак остава разделена по този въпрос. Вицепрезидентът на групата Зигфрид Мурешан и германската партия ХДС предпочитат съюз със социалистите и либералите.

Докато съпротивата срещу следизборното споразумение остава, последните политически публикации както от центъра, така и от крайнодесните групи, показват значително сближаване по нашумелия въпрос за климата.

Нова посока за Зелената сделка

„7Ds for Sustainability“, стратегически документ, публикуван от мозъчния тръст на ЕНП, настоява за преориентиране на Зелената сделка към икономически растеж. За Wilfried Martens Centre различните екологични политики, въведени по време на мандата, рискуват да доведат до „дефицит на инвестиции“ в Европа, както и да навредят на европейските индустрии и предприятия.

„За съжаление, части от уравнението на климатичната политика на ЕС са нарушени и водят до нежелани резултати“, коментира пред Euractiv Димитър Лилков, един от редакторите на текста.

От своя страна ECR твърди, че Зелената сделка не е успяла да се превърне в стратегия за растеж. В манифеста се посочва, че ECR ще защитава гражданите, фермерите и бизнеса от негативните въздействия на „настоящата прекалено идеологизирана зелена климатична политика“ и се изразява желание да бъдат преразгледани „по-проблемните цели на Зелената сделка“.

Защита на МСП, по-малко бюрокрация, енергийна автономност

За ЕНП и ECR единният пазар на ЕС е от съществено значение за постигане на намаляване на въглеродните емисии. В стратегическия документ на ЕНП се посочва, че

„единният пазар е ключовият актив на Европа за намаляване на разходите за трансформацията, но той трябва да бъде укрепен, за да разгърне стратегически технологии с нулево нетно потребление за пряка и непряка електрификация“.

И двете групи също са съгласни, че следващият европейски мандат трябва да спре свръхрегулирането, да се съсредоточи върху създаването на единен пазар за иновации и да подкрепи МСП с чисти технологии.

ECR дори се ангажира в своя манифест да

„овласти малките и средни предприятия чрез намаляване на ненужната бюрокрация, призовавайки за временно спиране на новите правила на ЕС за малкия бизнес и насочване на ресурсите към прилагане на съществуващото законодателство“.

Стратегическият документ на ЕНП сочи продължаващата зависимост на ЕС от вноса на петрол и газ, което според партията прави Европа уязвима по отношение на енергийната сигурност.

Едно от решенията, предложени от дясноцентристите, е използването на възобновяема енергия за постигане на енергийна независимост. Това означава повишаване на сигурността на критичните суровини в ЕС.

ECR повтаря тези възгледи и се застъпва за укрепване на автономията на ЕС чрез обръщане на особено внимание на логистичните инфраструктури, новите технологии и доставките на енергия и суровини.

Политическата дилема на фон дер Лайен

Продължаващото благоразположение на Фон дер Лайен към ECR отразява очаквания добър резултат на последните в предстоящите избори. Твърдодясната група се очаква да вземе 86 мандата на вота през юни.

Прогнозираното силно представяне на ECR се дължи отчасти на популярността на Fratelli d’Italia в Италия. Партията на премиера Джорджа Мелони води с 27% от гласовете на избирателите.

Остава да се види дали фон дер Лайен може успешно да ухажва ECR, без да отблъсне депутатите от левицата. Групата на социалистите и демократите в момента е на път да си осигури 140 места.

Въпреки че фон дер Лайен може да остане отворена за сътрудничество с десни партии, все още има ограничения. Крайнодясната група Идентичност и демокрация счита, че европейските цели за намаляване на емисиите са „напълно нереалистични“ и че „задължителният преход към възобновяеми енергийни източници е непостижим в дадения срок“.

Тази безкомпромисна позиция, която контрастира с позицията на ECR, предполага, че алианс между ЕНП и Идентичност и демокрация остава много малко вероятен по такъв централен въпрос от политиките на ЕС.