18.05.2024

Експертите са озадачени: Защо продължават атаките на косатки до Испания?

Косатки са атакували отново в Гибралтарския пролив, където потопиха яхта в края на миналата седмица, предава Евронюз. 15-метров плавателен съд е превозвал двама души в марокански води, когато неизвестен брой косатки започнали да се блъскат в него, съобщава испанската морска спасителна служба. След издаване на предупреждение двойката е била спасена от намиращ се в близост петролен танкер и откарана в Гибралтар. Яхтата е потънала на морското дъно.

Това е поредното от множество нападения на косатки, които се случиха в региона през последните години. Други подобни инциденти бяха регистрирани край атлантическото крайбрежие на Португалия и северозападна Испания.

Миналия ноември в Гибралтарския пролив след атака потъна полска яхта. През юли 2023 г. Португалия забрани на туристически лодки да се приближават до косатки в открити води.

„Като се има предвид размерът на възрастните косатки, които могат да достигнат максимална дължина от девет метра и тежат между три и пет тона, по-интензивно взаимодействие с по-малки кораби, използвани за наблюдение на китове, може да има повече сериозни последствия“, казаха тогава от Португалския институт за опазване на природата и горите (INCF).

Изследователската група Grupo Trabajo Orca Atlántica (GTOA), която проследява популациите на подвида иберийска косатка, казва, че е имало почти 700 взаимодействия, откакто за пръв път е докладвано за блъскане на косатка през май 2020 г. Експертите смятат, че става въпрос за субпопулация от около 15 индивида. Групата е наречена „Гладис“. Но мотивацията за странното поведение на хищниците все още е загадка.

Защо косатките се блъскат в лодки в югозападна Европа?

Според някои експерти зад необичайното поведение може да стои желание за отмъщение, базирано на травматичното преживяване на женска косатка, наречена „Бялата Гладис“. Според теорията след първоначалния сблъсък преди няколко години, тя започва да проявява „отбранително поведение“ срещу плавателни съдове. След това други косатки започват да я копират.

Силно социалните хищници обикновено се насочват към платноходки, но не причиняват големи щети. Съобщава се, че само три лодки са били потопени от косатки от началото на аномалията през май 2020 г. Изчислено е, че те атакуват само един на всеки 100 кораба, които плават през дадено място.

Търсят ли косатките отмъщение?

Според Алфредо Лопес Фернандес, биолог от университета на Авейро в Португалия и представител на GTOA, поведението на косатките е съзнателно.

„Не знаем произхода или мотивацията, но теорията за отбранителното поведение, основано на травма, като произход на всичко това, придобива повече сила за нас всеки ден“, каза той.

Някои изследователи подозират, че „Бялата Гладис“ е претърпяла „критичен момент на агония“ – или е била блъсната от лодка, или е била впримчена по време на незаконен риболов,  което е променило поведението ѝ.

„Именно травматизираната косатка е тази, която е започнала това поведение на физически контакт с лодката“, добавя Лопес Фернандес.

Според други мнения отмъстителна Бяла Гладис учи по-млади косатки да чупят кормилата на лодките. Но Лопес Фернандес, който е съавтор на изследване върху морските бозайници от 2022 г., смята, че агресивното поведение просто се разпространява чрез имитация сред животните.

Може ли посещенията на косатките да са опит за социален контакт?

Все още никой не знае със сигурност причината за агресивното поведение на морските хищници.

„Ситуацията е безпрецедентна – пълна мистерия. Но тези атаки по-скоро са инциденти. В крайна сметка защо косатките биха искали да участват в саморазрушително поведение“, пита Андрю У. Трайтс, професор и директор на отдела за изследване на морските бозайници в Университета на Британска Колумбия.

Според Трайтс може да става въпрос за „игриво поведение, което е излязло извън контрол“. Той си спомня кит на име Лука, видян край бреговете на Ванкувър в Канада, който се е отскубнал от капсулата си, след което е започнал да преследва лодки.

„По-късно той се научи да прихваща кормилата и да ги чупи, за да извади от строя лодките и да ги бута наоколо. В неговия случай той търсеше социални взаимодействия. Лука се научи, че може да удължи взаимодействията, като деактивира лодките. И тогава те ще трябва да останат с него и той ще може да си играе колкото си иска“, обяснява Трайтс.

Той има и още едно обяснение:

„Знам за много случаи, в които косатките влизат и почти си опират носа до витлото на лодката, за да усетят как водата ги облива. За тях усещането е като да си в джакузи.“

Поведението може да изложи на риск моряците и китовете

Малко „грубо блъскане“ може да изглежда като безобидно забавление за кита. Но въздействието върху плавателните съдове може да бъде вредно и опасно за моряците. И природозащитниците са загрижени. Въпреки че смъртта им не може да бъде пряко свързана с атаките срещу лодки, е известно, че четири косатки, принадлежащи към иберийската субпопулация „Гладис“, са умрели от началото на аномалията през 2020 г.

Има само 39 иберийски косатки, записани при последното преброяване през 2011 г. и тази група е посочена като критично застрашена от Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN).

„Ако тази ситуация продължи или се засили, това може да се превърне в истински проблем за безопасността на моряците, а също и за опазването на тази застрашена субпопулация от косатки“, смята Лопес Фернандес.

Испанското министерство на транспорта по-рано призова лодкарите да напуснат района, ако забележат промяна в посоката или скоростта на косатка и да докладват за всякакви взаимодействия.