10.03.2024

Ел Ниньо вероятно ще продължи да повишава температурите до май

Ел Ниньо започва да отслабва – но климатичното явление все още не е приключило, обявиха от Световната метеорологична организация (СМО). Метеорологичният феномен, който засили горещите вълни, сушите и проливните дъждове от миналия юни, достигна своя връх през декември. Тазгодишният Ел Ниньо е петият най-силен в историята, припомня Евронюз.

Има 60 процента шанс той да продължи да подхранва високи температури и екстремни метеорологични явления до май, смятат още от СМО.

Всеки месец от юни 2023 г. насам постави нов месечен температурен рекорд, а 2023 г. беше най-топлата година изобщо в историята. Ел Ниньо е допринесъл за тези рекордни температури, но парниковите газове, които задържат топлината, без никакво съмнение са главният виновник“, казва генералният секретар на СМО Селесте Сауло.

Покачването на морската температура не може да се обясни само с Ел Ниньо

Глобалните температури на океана са рекордно високи. Това отчасти може да се обясни с Ел Ниньо, естествен сезонен климатичен феномен, свързан със затоплянето на повърхността на централната и източната част на тропическия Тихи океан.

Там средните повърхностни температури достигнаха връх с 2°C над средните за периода 1991-2020 г. между ноември и януари.

Въпреки че беше по-слаб, отколкото през 1997/98 г. и 2015/2016 г., сегашният Ел Ниньо се появи бързо, което доведе до екстремни климатични условия, невиждани през последните десетилетия. Той също така последва необичайно дълга Ла Ниня – охлаждащия аналог на Ел Ниньо – която продължи три години.

Но това не е единствената причина за повишаване на температурата.

Температурите на повърхността на океана в екваториалната част на Тихия океан ясно отразяват Ел Ниньо. Но температурите на морската повърхност в други части на земното кълбо са постоянно и необичайно високи през последните 10 месеца. Температурата на морската повърхност през януари 2024 г. беше най-високата, регистрирана за януари. Това е тревожно и не може да се обясни само с Ел Ниньо“, казва Сауло.

Моделът на времето подхранва затоплянето от причинените от човека емисии на парникови газове, които задържат топлината в атмосферата. Следователно преминаването на Ел Ниньо няма да означава край на екстремните климатични условия, които трябва да бъдат решени чрез намаляване на емисиите.

Как Ел Ниньо влияе на времето?

Ел Ниньо се появява средно на всеки две до седем години и обикновено продължава девет до 12 месеца. Той влияе върху моделите на времето и бурите в различни части на света, като прави по-вероятни екстремни метеорологични събития в някои региони.

В Африканския рог и южната част на САЩ Ел Ниньо се свързва с увеличени валежи и наводнения. В Югоизточна Азия, Австралия и Южна Африка той носи необичайно сухи и топли условия. А резултатът в северната част на Южна Америка е екстремна суша.

Очаква се Ел Ниньо да доведе до температури над нормалните по целия свят и да повлияе на регионалните модели на валежите през следващите три месеца.

Има вероятност Ла Ниня да се развие по-късно през годината, но шансовете са несигурни, казват от СМО. Двата модела обикновено се проявяват на всеки три до пет години, с неутрални условия между тях.