04.07.2024

Емисиите на Google са се покачили с близо 50% за пет години поради търсенето на енергия за AI

Целта на Google да намали отпечатъка си върху климата е поставена под въпрос, тъй като компанията разчита на все повече енергоемки центрове за данни, за да захранва новите си продукти с изкуствен интелект. Технологичният гигант разкри, че неговите емисии на парникови газове са се повишили с 48% през последните пет години, предава Гардиън.

От Google казаха, че потреблението на електроенергия от центровете за данни и емисиите от веригата за доставки са основната причина за увеличението. Освен това в своя годишен доклад за околната среда компанията разкри, че нейните емисии през 2023 г. са се увеличили с 13% в сравнение с предходната година, достигайки 14,3 милиона метрични тона.

Технологичната компания, която е инвестирала значително в AI, обяви също, че нейната изключително амбициозна цел за достигане на нетни нулеви емисии до 2030 г. няма да бъде лесна.

„Значителната несигурност около постигането на целта включва неяснотата около бъдещото въздействие на изкуствения интелект върху околната среда, което е сложно и трудно предвидимо“, се казва още в изявлението на компанията.

Емисиите на Google са се увеличили с близо 50% от 2019 г. насам, базовата година за целта на технологичния гигант да достигне нетна нула, което изисква компанията да премахва толкова CO2, колкото отделя.

Увеличено потребление на енергия

Международната агенция по енергетика изчислява, че общото потребление на електроенергия в центровете за данни може да се удвои от нивата от 2022 г. до 1000 тераватчаса (TWh) през 2026 г., приблизително нивото на търсене на електроенергия в Япония. Развитието на AI ще доведе до наличието на центрове за данни, които използват 4,5% от световното производство на енергия до 2030 г., показват изчисления на изследователската компания SemiAnalysis.

Центровете за данни играят решаваща роля в обучението и работата с моделите, които са в основата на AI продукти като Gemini на Google и GPT-4 на OpenAI, който захранва чатбота ChatGPT.

Microsoft също призна тази година, че използването на енергия, свързано с неговите центрове за данни, застрашава целта на компанията да бъде въглеродно неутрална до 2030 г.

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс каза миналата седмица, че AI ще помогне в борбата с климатичната криза, тъй като големите технологични компании са готови да плащат допълнително за използване на чисти източници на електроенергия.

Тези компании се превърнаха в големи потребители на възобновяема енергия в опит да постигнат целите си в областта на климата.

Обаче обещанията за намаляване на емисиите на CO2 сега се сблъскват с обещанията за сериозни инвестиции в продукти на AI, които изискват значителни количества енергия за обучение и внедряване в центрове за данни, заедно с въглеродните емисии, свързани с производството и транспортирането на компютърните сървъри и чипове, използвани в този процес. Използването на вода е друг екологичен фактор в бума на AI, като едно проучване изчислява, че AI може да генерира до 6,6 милиарда кубически метра потребление на вода до 2027 г.