12.04.2024

ЕП одобри първата в света схема за сертифициране за премахване на въглерод

Европейският парламент одобри споразумение с националните правителства за нова схема за сертифициране за премахване на въглерод, предава Euractiv. Новите правила създават регистър за сертифицирани единици въглероден диоксид, които са били отстранени от атмосферата чрез промишлени или природни процеси.

След време това може да отключи пазар за уловен CO2 и да стимулира участниците да премахват и съхраняват атмосферния въглерод.

Възхитена и развълнувана съм да видя, че фермерите могат да имат допълнителен поток от приходи от улавянето на въглерод“, заяви водещият законодател по досието Лидия Перейра.

Европейската комисия предложи цел за намаляване на емисиите на парникови газове до 2040 г. с 90% спрямо нивата от 1990 г. и изчисли, че 280 милиона тона CO2 еквивалент ще трябва да бъдат уловени, за да бъде постигната тази цел.

Реакции

Екологичните неправителствени организации реагираха скептично.

Матийо Мал, политически служител за земеделието и климата в Европейското екологично бюро подчерта „въпросителните знаци и червените флагове“ на новия закон и заяви, че начинът, по който се прилагат правилата, ще определи дали регламентът ще се превърне в

инструмент за грийнуошинг, което в крайна сметка допълнително ще забави постигането на климатичните цели”.

След като бъдат одобрени от националните министри, новите правила ще влязат в законодателството на ЕС.