26.04.2024

ЕП приема нови правила за подобряване на качеството на въздуха до 2030 г

Европейският парламент прие по-строги правно обвързващи ограничения за замърсяване на въздуха, които трябва да бъдат спазени до 2030 г. Световната здравна организация (СЗО) затегна насоките си за качество на въздуха миналата година, надявайки се да тласне страните към чиста енергия и да предотврати смъртните случаи, причинени от мръсния въздух.

Замърсяването на въздуха причинява 300 000 преждевременни смъртни случаи в Европа всяка година. Еврокомисарят по околната среда Виргиниус Синкевичюс каза, че по-строгите правила на ЕС могат да намалят този брой със 70% през следващите 10 години.

Качеството на въздуха в Европа се е подобрило през последното десетилетие, но ЕС все още съди повече от 10 държави за нарушаване на ограниченията. Съдът на Европейския съюз призна Франция, Полша, Италия и Румъния за виновни за незаконно замърсяване на въздуха.

Новите ограничения

Споразумението между правителствата на ЕС и парламента определя по-строги ограничения за 2030 г. и целеви стойности за няколко от замърсителите със сериозно въздействие върху човешкото здраве.

Новите правила също така правят понастоящем фрагментираните индекси за качество на въздуха в ЕС сравними, ясни и публично достъпни.

Ако новите национални правила бъдат нарушени, засегнатите от замърсяването на въздуха ще могат да предприемат правни действия, а гражданите могат да получат обезщетение, ако здравето им е било увредено.

„Това е закон, който ще защити общественото здраве и здравето на нашите граждани, защото знаем, че чистият въздух изобщо не е лукс. Това е право, което трябва да гарантираме“, каза Хави Лопес, испански член на Алианса на Социалисти и демократи в парламента, цитиран от Reuters.

Европейският парламент одобри закона с мнозинство от 381 гласа „за“, 225 „против“ и 17 „въздържал се“.
Все още се нуждае от одобрение от страните от ЕС, за да влезе в сила. Това обикновено е формалност, която одобрява законите без промени.