25.04.2024

ЕС гласува за ратифициране на знаковия Договор за открито море

Европейският съюз гласува в подкрепа на ратифицирането на Договора за открито море, който има за цел да защити морския живот в райони, които са извън морските граници на държавите, включително откритото море и морското дъно, съобщава euronews.com.

Решението е ключова стъпка в процеса на одобряване на ратификацията на Договора за открито море. Решението на парламента сега ще бъде официално прието от Европейския съвет, след което ЕС ще бъде готов да депозира своя „инструмент за ратификация“ в Обединените нации (ООН). То е класифицирано като „смесено споразумение“ от ЕС, което означава, че трябва да бъде ратифицирано както в ЕС, така и на ниво държави-членки на ЕС.

“ЕС беше важен играч по време на преговорите по Договора, така че неговата ратификация е ключов момент в надпреварата за ратифициране“, казва Крис Торн, активист на Грийнпийс за защита на океаните.

Какво означава това за Договора за открито море?

Алиансът за открито море, група от организации, настояващи за опазването на откритото море, приветства гласуването в Европейския парламент.

„Този напредък дава голям тласък на страните от ЕС да ускорят ратифицирането на този важен договор на ниво държава-членка и изпраща важен сигнал към останалия свят, че ЕС е сериозен относно приоритизирането на по-голяма защита на океаните с международното право като спешен въпрос“, казва Ребека Хъбард, директор на Алианса за открито море.

За да влезе в сила Договорът за открито море, най-малко 60 държави ще трябва да го подпишат и ратифицират. Досега 89 държави са подписали и четири са го ратифицирали официално в ООН: Палау, Чили, Белиз и Сейшелските острови.

Въпреки че самият ЕС не се счита за допълнителна страна, когато той и 27-те държави-членки официално представят своята ратификация, това ще окаже значително влияние върху напредъка към влизането в сила на договора.

Това също така ще помогне на повече държави да завършат процеса и да станат до 60 държави преди Конференцията на ООН за океаните в Ница, Франция през юни 2025 г.