05.04.2024

ЕС започва разследване за субсидиране на китайски соларни фотоволтаични фирми

Европейският съюз започна разследване дали благодарение на субсидии китайски фирми са представили несправедливи оферти за изграждането на румънски парк за соларни панели, предава Euractiv.

През 2023 г. ЕС прие Регламента за чуждестранните субсидии, който позволява на Брюксел да разследва компании, участващи в обществени търгове в блока, по-големи от 250 милиона евро.

В случая с огромен соларен парк от 110 MW в Румъния, Европейската комисия започна разследване дали две китайски компании, кандидатстващи за договора, са получатели на чуждестранни субсидии.

Двете нови задълбочени разследвания на чуждестранни субсидии в сектора на соларните панели имат за цел да запазят икономическата сигурност и конкурентоспособността на Европа“, заяви комисарят по вътрешните пазари Тиери Бретон. Слънчевите панели станаха стратегически важни за Европа“, добави французинът.

Първият засегнат консорциум за наддаване е начинание на румънска компания с германското дъщерно дружество на китайския титан за слънчева енергия LONGi. Другият засегнат участник в търга, Shanghai Electric, е 100% собственост на китайското правителство.

Сега Брюксел има 110 дни, считано от 4 март, когато бяха подадени офертите, за да установи дали предполагаемите чуждестранни субсидии може да са позволили на китайските компании да изпратят неоправдано изгодна оферта, заявиха от Европейската комисия.

В края на разследването изпълнителният орган на ЕС може да приеме всякакви ангажименти, поети от компаниите, за да коригира ситуацията или дори да блокира офертите.

Не е ясно обаче дали ще се стигне до това – когато за първи път беше приложен законът за чуждестранните субсидии, китайската железопътна компания, предмет на разследване, бързо се оттегли от българския тръжен процес.

Китайската търговска камара към ЕС заяви в изявление, че е сериозно загрижена за последователните задълбочени разследвания срещу китайски предприятия, добавяйки, че към днешна дата и трите разследвания са насочени към китайски компании.

Тази ситуация изкривява равните условия за китайските предприятия в ЕС“, добавят от Камарата.

Вносът на слънчеви панели от чужбина често се смята от Брюксел за решаващ за постигането на целите на ЕС в областта на климата. В началото на март комисарят по енергетиката Кадри Симсон омаловажи перспективите за строги мита върху китайския внос, като същевременно подчерта необходимостта за подкрепа на европейската индустрия.