04.04.2024

ЕС и САЩ договарят зелен пазар на среща на върха

Делегати на високо ниво от ЕС и САЩ ще се ангажират да засилят сътрудничеството на пазарите за чиста енергия след среща за шестия Съвет по търговия и технологии (TTC) в Льовен предава Euronews.

Шестият TTC ще включва преговори за устойчива търговия, зелени пазари и обществени поръчки, стимули за чиста енергия и критични суровини. Домакин на срещата, която ще се проведе на 4 и 5 април, ще е белгийското председателство на Съвета на ЕС. Събитието ще бъде съпредседателствано от еврокомисарите Маргрете Вестагер (Европа, подготвена за цифровата ера) и Валдис Домбровскис (Икономика в интерес на хората).

На високо ниво от Европа ще участва още комисар Тиери Бретон (Вътрешен пазар), а от САЩ държавният секретар Антъни Блинкен, министърът на търговията Джина Раймондо и търговският представител Катрин Тай.

Зелен пазар и обществени поръчки

Главната задача на партньорите ще бъде да идентифицират повече възможности за трансатлантическо сътрудничество чрез насърчаване на зелен пазар, укрепващ търговията и веригите за доставки и насочване към стоки, които подкрепят зеления преход.

ЕС и САЩ искат да ускорят възприемането на по-устойчиви и по-екологични решения в обществените поръчки, за да постигнат общи екологични и климатични цели.

Създаването на съвместен каталог между ЕС и САЩ, описващ най-добрите практики за зелени обществени поръчки, ще бъде първата стъпка, която ще бъде обявена след срещата на върха. Целта е да се идентифицират и насърчават политически инструменти за ускоряване на внедряването на публично финансирани проекти за устойчивост в ЕС и САЩ.

Сигурните и устойчиви трансатлантически вериги за доставки ще помогнат за намаляване на прекомерните зависимости в икономическите дейности, свързани със зеления преход.

Възнамеряваме да продължим да си сътрудничим по ключови вериги за доставки, като например слънчевата енергия, за да ни помогнем да увеличим сигурните доставки на чиста енергия“, гласи съвместното изявление на партньорите.

Критични минерали

Ще бъде установено и сътрудничество за критични минерали с оглед на диверсификация на глобалните вериги за доставка на критични минерали.

Законодателите на ЕС и САЩ са готови да обявят, че възнамеряват да формализират и разширят съществуващите ангажименти чрез Партньорството за сигурност на минералите, асоциация на държави, които се стремят да осигурят стабилни доставки на суровини, създадена през септември 2023 г.

Създаването на TTC беше обявено за първи път от президента на САЩ Джо Байдън и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през юни 2021 г. след срещата на върха ЕС-САЩ, проведена в Брюксел. Тъй като и ЕС, и САЩ ще имат избори тази година, бъдещите срещи на TTC ще зависят от новите администрации както в Белия дом, така и в Комисията.