08.07.2024

ЕС не иска забавяне на закона за обезлесяването

Европейският съюз (ЕС) се противопостави на призивите на някои индустрии и държави да отложи своята водеща политика за борба с обезлесяването, показва писмо, цитирано от Reuters.

Законът за обезлесяването ще изисква от 30 декември компаниите, продаващи соя, говеждо, кафе, палмово масло и други продукти в 27-членния блок, да докажат, че техните вериги за доставки не допринасят за унищожаването на горите. По същия начин на компаниите от ЕС ще бъде забранено да изнасят продукти, отглеждани върху обезлесена земя.

Правителството на САЩ и индустриалните групи, включително Конфедерацията на европейските хартиени индустрии (CEPI), искат политиката да бъде отложена, позовавайки се на оплаквания, включително че системите на ЕС за управление на забраната все още не са завършени.

В писмо до членовете на CEPI от 2 юли европейският комисар по околната среда Виргиниюс Синкявичюс призна за тези опасения, но не даде индикация, че Брюксел обмисля отлагане.

„Чуваме отзиви от някои заинтересовани страни, че подготовката за внедряване може да е предизвикателство. Въпреки това виждаме и обнадеждаващи знаци в много сектори и страни, работещи за привеждане в съответствие с изискванията на EUDR (Регламента на ЕС за обезлесяването)”, се казва в писмото.

Виргиниюс Синкявичюс заяви още, че работата по онлайн система, която да позволи на компаниите да подават своите декларации за надлежна проверка, е в ход.

Опасения на индустрията

Запитан за опасенията на индустрията, генералният директор на CEPI Джори Рингман каза пред Ройтерс, че е невъзможно издателите на книги, например, да проследят произхода на своя вестник до потенциално хиляди горски парцели.

„Нито насоките, нито информационната система EUDR са готови“, добави Рингман, имайки предвид системата, която ще позволи на компаниите да представят своите декларации за надлежна проверка.

Политиката раздели законодателите и държавите в ЕС, като някои подкрепят забавяне, дори след като одобриха закона миналата година с широка подкрепа от мнозинството.

Министърът на околната среда на Дания Магнус Хойнике тази седмица писа до Европейската комисия, призовавайки я да не отлага първата в света екологична политика – въпреки че призова Брюксел бързо да завърши техническите системи, необходими за стартирането ѝ.