20.04.2024

ЕС: Светът да не разчита единствено на Китай за постигане на целите за възобновяема енергия

Светът трябва да осигури разнообразни вериги за доставки и да приложи рамка за проследяване на постигнатия напредък към утрояване на глобалния възобновяем капацитет до 2030 г., каза комисарят по енергетиката на ЕС Кадри Симсон при посещение в Абу Даби.

Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) събра световните нации в Абу Даби за годишната среща за сключване на сделки, технически обмен и планиране, предава Euractiv.

ЕС имаше две ключови послания за присъстващите представители, предадени от Симсон:

Първо – глобалният ангажимент на COP28 за утрояване на възобновяемите енергийни източници до 11 000 GW капацитет до 2030 г. се нуждае от по-строга рамка за управление и второ – зависимост от един доставчик, разбирайте Китай, ще постави света в много опасна ситуация.“

През 2023 г. глобалните инсталации за възобновяеми източници не достигнаха годишната цел от 1043 GW, достигайки само 473 GW, според IRENA.

Ние предлагаме да има рамка за мониторинг, която ни позволява да следим какво се случва“, обясни Симсон.

Идеята ще бъде официално внесена на COP29 в Баку и Симсон добави, че рамката може потенциално да бъде одобрена от IRENA и Международна енергийна агенция (IEA).

Според информацията, предоставена от домакините на COP28, Обединените арабски емирства, 133 страни вече са се ангажирали да удвоят ползите от енергийната ефективност и да утроят възобновяемите енергийни източници до 2030 г.

Нито Китай, нито Индия обаче все още са подписали ангажимента.

В момента повечето работни места във веригата за доставки на слънчева енергия се намират в Китай. Освен това страната печели все по-голям пазарен дял и във вятърния сектор.

Не трябва да създаваме много опасна зависимост от един единствен доставчик“, подчерта Симсон, добавяйки, че ЕС е „готов да се ангажира с нашите международни партньори, така че по целия свят да има алтернативни производствени обекти, които ни позволяват действително да доставяме нужните компоненти за зеления преход”.

Представители на ЕС в нейното обкръжение се стараеха да подчертаят, че това не трябва да се разбира като призив към глобалния юг да отхвърли Китай, а по-скоро, че подходът за намаляване на рисковете, насърчаващ по-разнообразна индустрия за възобновяеми енергийни източници, би бил в интерес на всички.

Всеки трябва да направи всичко възможно, за да гарантира, че има децентрализация на предлагането“, каза генералният директор на IRENA, италианецът Франческо Ла Камера.

Негативна реакция

Сред присъстващите на среща посланието обаче не беше прието особено добре.

Като се има предвид, че повече от 600 милиона африканци остават без стабилен достъп до енергия, получаването на всякакъв вид енергия, без значение каква и откъде, е наш основен приоритет“, заяви служител на Африканския енергиен съюз.

Що се отнася до Китай, те строят пътища, те строят язовири, докато ЕС единствено представя планове и стратегии през последните 30 години“, допълни служителят, пожелал анонимност, за да може да говори откровено.