24.05.2024

ЕС: Термопомпите са много изгоден вариант за България

Ползването на термопомпи остава все още доста скъпо в големи части на Европа. Доклад на официалния изследователски орган на ЕС идентифицира три страни, които са много подходящи за термопомпи, благодарение на тяхната конкурентна цена на електроенергията в сравнение с газа, предава Euractiv.

Термопомпите се считат за жизненоважни в усилията отоплението и охлаждането на домовете да бъдат щадящи климата. Европейската комисия изчислява, че до 2040 г. повече от 80 милиона устройства ще бъдат инсталирани в целия блок.

С по-високи първоначални разходи, термопомпите стават финансови изгодни по време на жизнения си цикъл, използвайки мощност, която не е твърде скъпа в сравнение с газа. Индустрията и експертите предлагат електроенергията да не струва повече от два пъти и половина от газта. Така че, когато цените на газа скочиха, продажбите на термопомпи последваха примера – само за да намалеят, когато цените на газа паднаха обратно.

Пазарът на термопомпи в ЕС

Въпреки това, нов доклад на Съвместния изследователски център на ЕС идентифицира трите държави от ЕС, където съотношението на цените на енергията е в полза на термопомпите: Швеция, България и Португалия. Във всяка страна електроенергията е с най-много 50% по-скъпа от газа – съотношение в полза на термопомпите, които работят три пъти по-ефективно от газовите котли.

Въпреки че правилното съотношение на цените на енергията повишава степента на разгръщане на термопомпи, това не е единственият фактор, тъй като държавните субсидии за инсталиране също правят голяма разлика.

В Швеция има над два милиона инсталирани термопомпи – всеки пети гражданин притежава такава. За сравнение, в Германия има само една термопомпа на всеки 50 граждани. Термопомпите в Швеция – подкрепени с до 1890 евро субсидии – са най-ефективни за намаляване на емисиите, тъй като електроенергийният микс в страната вече е почти изцяло възобновяем. В резултат на това докладът установява, че всяка нова термопомпа в Швеция отделя 99% по-малко CO2 от изкопаем нагревател.

В Португалия пазарът на термопомпи е доминиран от термопомпи въздух-въздух. И все пак, въпреки благоприятното ценово съотношение, на всеки 37 граждани се пада само едно устройство. Схема за подпомагане, покриваща 85% от разходите за инсталиране, ограничена до 2500 евро, се надява да увеличи тези числа.

Въпреки благоприятното ценово съотношение, термопомпите в България са затруднени – на всеки 160 граждани се монтира само едно устройство.

Най-лоши изпълнители

Някои страни се открояват със странното си съотношение между цената на енергията и газа: Италия, Белгия и Литва. Десетилетията на инсталиране на климатици доведоха до сравнително висок дял на термопомпи в Италия. Тези модули осигуряват охлаждане през лятото. В резултат на това се инсталира по едно устройство на всеки 20 граждани. Въпреки това, електроенергията е четири пъти по-скъпа от газа в Италия, така че използването им за отопление през зимата е много по-малко привлекателно.

Подобна е и ситуацията в Белгия – с изключение на това, че повечето продадени термопомпи са по-големите и по-скъпи, но и по-ефективни, водни модели. Със съотношение на цените на електроенергия/газ, подобно на това в Италия, те имат двойна цена за своите собственици: високи инвестиционни и оперативни разходи.

Само Литва, където електроенергията е пет пъти по-скъпа от газа, има по-неблагоприятна рамка за ценообразуване на енергията. Въпреки това, благодарение на щедрите държавни субсидии, термопомпите съставляват почти 50% от продажбите на нови нагреватели от 2019 г.