11.05.2024

ЕС търси следизборно одобрение на търговското споразумение с Меркосур

ЕС се готви за бързо одобрение на отдавна блокираното търговско споразумение с блока Меркосур – Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай – след изборите за Европейски парламент през юни, заяви главният преговарящ на Брюксел Рупърт Шлегелмилх.

Шлегелмилх обиколи четирите държави от Меркосур миналата седмица, за да изглади техническите детайли на споразумението, което, ако бъде подписано, ще бъде най-голямото в ЕС досега, обхващащо 10% от световното население и 20% от световния БВП.

В интервю за бразилския вестник Folha de S. Paulo на 2 май Шлегелмилх потвърди, че върши предстояща „домашна работа“ със страните от Латинска Америка, за да подпечата споразумението, ако се появи прозорец на възможност след юни.

„Споразумението е много живо. Факт е, че Комисията все още преговаря. Имаме мандат от всички държави-членки, включително Франция, да направим това“, подчерта Шлегелмилх.

След две десетилетия на преговори ЕС и Меркосур постигнаха политическо споразумение за окончателната форма на текста през 2019 г.

Въпреки това ратифицирането му беше спряно поради опасения за околната среда и опасения относно въздействието му върху селскостопанския сектор на ЕС, особено от страна на Франция.

„Ще бъда много честен: точно сега, с изборите и фермерите по улиците на много места в Европа, моментът просто не е подходящ. Така че трябва да изчакаме края на изборите“, каза Шлегелмилх.

Париж наскоро засили критиките си към търговската сделка, за да успокои протестиращите френски фермери и дори притисна Европейската комисия през януари да спре напълно преговорите.

Актуализация

По време на скорошно посещение в Бразилия френският президент Еманюел Макрон нарече текста „остарял“, тъй като е замислен преди 20 години, и поиска преговори за ново споразумение от нулата.

В отговор на тези коментари Шлегелмилх каза, че сделката непрекъснато се актуализира, за да отговаря на най-новите стандарти.

„През последните три години се уверихме, че споразумението е в крак с всичко, което включва едно модерно търговско споразумение, така че не разбирам защо президентът Макрон недоволства“, каза той.

Деликатен баланс

Въпреки намерението на Комисията да действа бързо и да подпише сделката след изборите, подкрепата на държавите-членки в Съвета ще бъде от решаващо значение.

Паскал Лами, бивш шеф на Световната търговска организация (СТО) и европейски комисар по търговията, каза пред Euractiv, че търговските елементи на сделката, които са от изключителната компетентност на ЕС, могат да бъдат приложени временно, подобно на споразумението между ЕС и Канада (CETA).

Това обаче изисква и одобрение от Европейския парламент и от квалифицирано мнозинство от държавите-членки в Съвета, представляващи най-малко 65% от населението на ЕС.

За Лами включването на министри ще зависи от окончателното екологично съдържание на сделката, като например ангажименти за прилагане на Парижкото споразумение за климата или допълнителни гаранции за обезлесяването.

Той предположи, че тези засилени екологични гаранции могат да бъдат използвани срещу интересите на земеделието в Съвета. Лами също изтъкна влиянието на Франция в Съвета, като отбеляза, че Париж рядко е в редиците на малцинствата, които търпят загуби.

„Големият въпрос е дали Комисията и няколко други държави са готови да поставят Франция в малцинство“, смята той.