07.07.2024

Ето как да ги избегнете 5 най-големи източника на микропластмаса във вашия дом

Микропластмасата се е разпространила толкова широко, че е трудно да се проследи. Тези малки частици произхождат от по-големи пластмаси, които се разпадат и се свързват със сериозни здравословни състояния като инфаркти, проблеми с плодовитостта и рак, съобщава Евронюз.

Проучвания

Според канадско проучване от 2019 г. хората консумират до 52 000 микропластмасови частици годишно.

Миналия месец интересът към микропластмасата нарасна, като търсенията достигнаха рекордно висок резултат от Google Trends от 100, според германската екологична организация CleanHub.

Проучване от Университета на Ню Мексико предизвика световен интерес, като мнозина търсят информация за това как микропластмасата навлиза в тялото и начините за намаляване или премахване.

Въпреки че тези частици са широко разпространени в околната среда, има множество източници, допринасящи за тяхното присъствие, но и алтернативи, които да ви помогнат да ги избегнете – като започнете от вашата кухня.

Ето кои са петте топ продукта, които трябва да избягвате, за да намалите излагането на микропластмаса:

Пластмасови дъски за рязане

Само дъските за рязане могат да изложат хората на до 79,4 милиона полипропиленови микропластмаси – вид пластмасов полимер – всяка година според проучване на Американското химическо дружество (ACS).

Това означава, че използването на пластмасова дъска за рязане може потенциално да увеличи прехвърлянето на микропластмаса в храната.

Дъските за рязане от закалено стъкло са достъпна алтернатива, която се почиства лесно и обикновено не съдържа микропластмаса.

Някои марки също предлагат дъски за рязане без пластмаса, направени от издръжливи хартиени влакна.

Контейнери за храна за микровълнова фурна

Пластмасовите продукти, етикетирани като „безопасни за микровълнова фурна“, могат да отделят значителни количества микропластмаса в храната при нагряване.

Проучване от 2023 г. на изследователи от Университета на Небраска открива до 4 милиона микропластмаси на квадратен сантиметър в някои „безопасни за микровълнова“ детски храни в пластмасови опаковки.

Под микроскоп бе установено, че тези частици убиват до 75 процента от култивираните бъбречни клетки, което поражда опасения относно потенциалните въздействия върху човешкото здраве.

Пластмасови формички за лед

Точно както микропластмасата се намира в бутилираната вода, пластмасовите формички за лед също могат да причинят замърсяване.

Въпреки че има по-малко изследвания по въпроса, замразяването на пластмаса може да доведе до изтичане на микропластмаса във водата, подобно на процеса, наблюдаван при нагрята пластмаса.

През последните години стана популярен по-устойчив вариант: форми за лед от неръждаема стомана. Те се охлаждат по-бързо, което означава, че замръзват по-бързо.

По същия начин, силиконовите форми за лед се рекламират като устойчива алтернатива, която мнозина смятат за по-здравословна и лесна за създаване на лед.

Хартиени чаши

Въпреки че се предполага, че хартиените чаши са по-щадящи за околната среда, те изненадващо допринасят за замърсяването с пластмаса. Тези чаши изискват слой уплътнител, обикновено състоящ се от до 10 процента полиетилен с висока плътност (HDPE), за да се предотврати изтичане на течност.

Рециклирането на хартиени чаши е проблематично поради необходимостта от отделяне на HDPE слоя от хартията, което усложнява процеса.

Но това не е всичко. Използването на хартиени чаши за горещи напитки може да доведе до освобождаване на различни химикали, включително флуорид, хлорид, сулфат и нитрат.

Изборът на съд от неръждаема стомана за многократна употреба не само е от полза за околната среда, но и намалява излагането на микропластмаса.

Чаени торбички

Изненадващо, много торбички за чай са направени от неустойчива полипропиленова пластмаса и дори хартиените торбички за чай могат да съдържат следи от пластмаса в уплътнителя.

Това често означава, че не са биоразградими и допринасят за замърсяване с микропластмаса.

През 2023 г. изследване, публикувано от Университета за здравни науки Dow, повдигна опасения за това как горещата вода, използвана за приготвяне на чай, може да освободи милиони микропластмаси от тези торбички, разкривайки, че една чаша чай може да съдържа до 3,1 милиарда нанопластмаси.

Чаените торбички могат да съдържат други вредни вещества, включително флуорни съединения, арсен, радиеви соли, алуминий, мед, олово, живак, кадмий, барий и нитрати.

За щастие насипните чаени листа възвръщат популярността си и има много устойчиви алтернативи за приготвяне на чай, като например използването на чугунен чайник или метална цедка.