12.03.2024

Женевското езеро е застрашено от рекордни температури на водата

Женевското езеро, най-големият сладководен резерват в Западна Европа, е изправено пред скрита криза. Температурата на водата му се покачва с тревожна скорост – 4 до 5 пъти по-бързо от Световния океан, съобщава euronews.com.

Със средни годишни температури, достигащи рекордните 13,6 градуса по Целзий, това хвърля в безпорядък деликатната екосистема на езерото.

Професионалните рибари виждат последствията, когато вдигат мрежите си. Някои видове стават все по-изобилни или се размножават по различно време, докато други изчезват със затоплянето на водите.

Учените са загрижени за Женевското езеро

„Зимното смесване“ е решаващ процес, при който богатата на кислород повърхностна вода се смесва с дълбока вода. То е от съществено значение за насищането с кислород и биоразнообразието, но Женевското езеро е в застой от години.

Като цяло, ние реоксигенираме доста добре до дълбочина от 170 метра“, казва Мари-Елоди Перга, експерт по езерни изследвания в университета в Лозана. „Но истинският въпрос е под това. Минаха 12 години, откакто дъното на езерото е реоксигенирано чрез зимно смесване”, посочва тя.

По думите ѝ трябва да се наблюдава внимателно и може, както повечето екосистеми, да бъде в катастрофално състояние, ако не контролираме емисиите на CO2 много бързо.