31.05.2024

Жестока гореща вълна в Индия, в Делхи жегата е 50С

Температури над 50C са регистрирани в части от Северна и Централна Индия, съобщава Евронюз. Във вторник рекордните 49,9C бяха отчетени в предградията Мунгешпур и Нарела на столицата Делхи, надвишавайки предишния пик от 49,2C от 2022 г. Според някои доклади  столицата може да е била още по-гореща в сряда следобед, с температури над 50C.

Индийският метеорологичен отдел (IMD) каза, че температурите са били с около 9C по-високи от очакваното за това време на годината. Щати в Северна Индия като Раджастан, Харяна, Пенджаб и Делхи са обхванати от силни горещини. Във вторник жегата в град Чуру в Раджастан надхвърли 50,5C.

Температурата в град Сирса в Харяна достигна 50,3 градуса по Целзий, което доведе до натоварване на енергийната инфраструктура заради желанието на жителите хората да се охладят. В Делхи служители на отдела за електричество също казаха, че увеличеното използване на климатици е довело до скок на търсенето на енергия до исторически връх.

Властите предупреждават за топлинни удари и недостиг на вода

IMD предупреди, че екстремните горещини могат да окажат въздействие върху здравето, особено на децата, възрастните хора и хората с хронични заболявания. Службата предупреждава, че има много голяма вероятност хората от всички възрасти да получат топлинен удар, като особено внимание е необходимо за хората от уязвимите групи.

В Джайпур здравният отдел потвърди, че досега има четири смъртни случая от топлинен удар. Екстремните горещини са придружени и от сериозен недостиг на вода, като десетки милиони хора в Индия нямат течаща вода. Според Атиши Марлена Сингх, старши служител в администрацията на Делхи, някои райони на града имат затруднения с достъпа до вода, докато други изобщо нямат.

Острата гореща вълна и липсата на доставки на вода от северния щат Харяна означават, че властите трябва да въведат дажби.

„За да се справим с проблема с недостига на вода, предприехме редица мерки като намаляване на водоснабдяването от два пъти на ден на веднъж на ден в много райони“, обясни Атиши Марлена Сингх. „Така спестената вода ще бъде разпределена и доставена в районите с недостиг на вода, където снабдяването продължава само 15 до 20 минути на ден“, добави тя.

От IMD казват, че условията на тежка гореща вълна вероятно ще намалеят постепенно от 30 май.

Стават ли горещите вълни по-дълги и по-интензивни в Индия?

Метеорологичната служба каза, че докато Индия често преживява горещи влажни лета от март до септември, вероятно тази година ще има по-дълги и по-интензивни горещи вълни. Страната страда от жестока гореща вълна от няколко седмици. Щатите Раджастан и Гуджарат регистрираха в 12 дни температури между 45C и 50C този месец.

Изследванията установиха, че тази топлина е станала по-интензивна през последното десетилетие поради изменението на климата. Вероятността от гореща вълна, която удари Азия през април, е поне 45 пъти по-голяма поради изменението на климата, според академичната група World Weather Attribution.

Експертите по климата също казват, че температурите в региона са средно с около 0,85C по-високи. Едно проучване от 2023 г. на изследователи от университета в Кеймбридж изчислява, че 24 000 души са загинали поради горещи вълни в Индия от 1992 г. насам.