19.04.2024

Замърсената Сена остава без олимпийски състезания?

Отново се появиха съмнения относно възможността Париж да бъде домакин на олимпийски състезания по плуване в замърсената река Сена, алармира Евронюз.

Миналата година беше съобщено, че Сена ще бъде отворена за обществено плуване през 2025 г., след организирането на състезания по триатлон това лято.

Но вземането на водни проби от европейското подразделение на фондация Surfrider разкри, че нивото на бактерии, включително от фекален произход, остава опасно високо.

Следователно е ясно, че спортистите, които ще участват в олимпийските и параолимпийските събития, планирани за Сена, ще плуват в замърсена вода и ще поемат значителни рискове за здравето си“, заявиха от организацията с нестопанска цел.

Защо Сена е толкова замърсена?

Къпането в Сена е забранено от 1923 г. поради опасност от трафик на кораби и лодки и замърсяване на водата.

Емблематичният символ на Париж е замърсен от непречистени отпадъчни води. Пречиствателните станции нагоре по течението на реката могат да изхвърлят отпадъчни води, когато са претоварени по време на периоди на силен дъжд.

Фондация Surfrider посочва като причини за замърсяването неизправности в канализационната мрежа, както и баржи и крайречни жилища, които не са свързани към мрежите за отпадни води.

Как се почиства Сена?

За да се справи с тези проблеми, град Париж започна проект за почистване на стойност 1,4 милиарда евро.

Той предвижда изграждането на 50 000-метров кубичен басейн за съхранение на дъждовна вода преди моста Остерлиц. Този подземен резервоар, захранван от тунел с дължина 700 метра, е проектиран да задържа вода по време на бури, преди да я пусне обратно в канализационната система.

През 2018 г. градът заяви, че всички лодки трябва да бъдат свързани към канализационната система на Париж и се зае с модернизирането на пристанищата. Напредъкът обаче е бавен.

Общината също така работи по свързването на домове с канализационната система, тъй като някои изхвърлят отпадъците си направо в Сена или нейните притоци.

Само една от 14-те водни проби от Сена е безопасна

Тези усилия за почистване обаче изглежда все още не дават резултат, се казва в нов анализ на Surfrider.

От 14 проби, взети от екипа на неправителствената организация през последните шест месеца – както в сухи, така и в дъждовни дни – само една беше със задоволително качество.

Другите са имали тревожно високи количества от фекалните бактерии ентерококи и ешерихия коли.

Въпреки че ешерихия коли присъства в човешките черва, някои щамове произвеждат протеин, който действа като токсин в човешките тела. Това може да причини всичко – от диария и повръщане до потенциално животозастрашаващо заболяване, тъй като се разпространява през бъбреците.

Пробите на всеки два месеца се вземат от Мост Алма и Мост Александър III – участъкът от реката, където трябва да се проведат състезанията по триатлон, маратон по плуване и паратриатлон.

Surfrider също така отбелязва, че Директивата за качеството на водата за къпане (която определя дали водите ще са безопасниза олимпийските надпревари) не взема предвид много други видове замърсяване, включително химически замърсители.

Ще бъде ли Сена готова за Олимпиадата?

В отговор на проучването на Surfrider град Париж посочи, че пробите са взети през дъждовните месеци, когато замърсяването е по-вероятно.

Длъжностни лица казаха, че са „изненадани“ от доклада.

Река Сена не е предназначена за плуване от средата на септември до юни. От съображения за безопасност ще може да се плува само през лятото. Басейнът на Остерлиц също няма да функционира до 2 май“, се казва в изявление на общината.

От организационния комитет на игрите изразиха увереността си, че Сена ще бъде готова навреме. Все пак президентът на комитета Тони Естанге призна, че все още има известна несигурност около събитията.

Реката също ще играе основна роля в церемонията по откриването на Олимпиадата, като отборите ще плават по Сена, за да дадат старт на Игрите на 26 юли.

Но и това първо по рода си  събитие (традиционно откриването се провежда на главния стадион в града домакин) се преразглежда по различни причини, разкри президентът на Франция Еманюел Макрон.

Планове Б и С са в сила, ако властите смятат, че има повишен риск за сигурността на спортистите, плуващи по реката“, заяви той.