03.05.2024

Заплашена ли е Европа от цунами: Как функционира центърът за предупреждение на Франция?

Намиращ се в покрайнините на Париж, френският център за предупреждение за цунами едва ли може да се почувства по-отдалечен от океана. И все пак CENALT е самият епицентър на мрежата за предупреждение за цунами в страната – и мястото, което един ден може да спаси хиляди животи, предава Евронюз.

Въпреки че е много необичайно да се види нещо от мащаба на стихията в Индийския океан от 2004 г., която уби около 250 000 души, цунамито е по-често срещано, отколкото много хора осъзнават – включително и в Европа. В Средиземно море и свързаните с него морета е имало около сто цунамита от началото на ХХ век. Това е около 10% от всички регистрирани през същия период в целия свят.

Макар и по-рядко, цунамитата в североизточната част на Атлантическия океан все още представляват около пет процента от общия глобален брой. Сред тях обаче се откроява едно особено катастрофално събитие.

Земетресението в Лисабон от 1755 г.

„Най-мощното цунами, за което знаем в Атлантическия океан, е това, предизвикано от земетресението в Лисабон от 1755 г.“, казва Елен Ебер, национален координатор на CENALT.

Земетресението е било с магнитуд близо до 8,5. Толкова мащабна стихия може да се види в Тихия океан няколко пъти на век, но в Атлантическия е много рядко събитие.

При бедствието от 1755 г. френските брегове до голяма степен са защитени от Иберийския полуостров. Цунамито обаче унищожава по-голямата част от Лисабон и Кадис, както и части от Мароко с няколко хиляди жертви. Получените вълни достигат до югозападен Корнуол и Ирландия.

„Това е голямо цунами, което можем да очакваме да се случи на всеки три до пет века. Така че може да се случи утре – или може да се случи през следващия век – но ние знаем, че ще се случи”, казва Ебер.

Предупреждение за цунами след 15 минути

Въпреки че по-голямата част от цунамитата не са особено застрашителни, те все още могат да оставят опустошение след себе си – и да доведат до загуба на живот – поради което работата на CENALT е толкова важна.

Центърът отбеляза своята 10-та годишнина през 2022 г. Той беше създаден след цунамито от 2004 г. като част от по-широка инициатива на ЮНЕСКО за създаване на системи за предупреждение за цунами по целия свят.

Разположен в модерна сграда, която работи 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, той се обслужва от екип от специалисти по анализ на геофизични данни от CEA (Френската комисия за алтернативни енергии и атомна енергия).

Накратко, има две основни цели: първо, да се открие всяко земетресение, което може да причини цунами и да се предупредят съответните власти в рамките на 15 минути. Второ, да ги уведомим дали има цунами – и ако има, часовете и амплитудите на пристигане.

Първоначалната информация се събира от мрежа от няколкостотин сеизмични станции, всяка от които е показана на огромен екран в главната галерия и които предават данни всеки път, когато бъде открит трус. След това на събитието се дава едно от трите нива на заплаха според сериозността – жълто, оранжево или червено – и се изпраща съответното предупреждение.

Как работи технологията за откриване на цунами?

„Когато една от сеизмичните станции мига в червено, това означава, че тя открива сигнал“, обяснява Паскал Рудил, технически координатор в CENALT.

Станцията може просто да отчита силен вятър или дори скоростно преминаване на камион. Но ако няколко станции започнат да мигат едновременно, това означава, че те са засегнати от доста силна сеизмична вълна. С други думи – земетресение.

След това системата се опитва да намери епицентъра на тези засичания и добавя информацията върху картата под формата на кръг, чийто размер представлява величината, а цветът показва дълбочината.

„Нашата цел е да предупредим съответните органи в рамките на 15 минути, защото цунамито може да пристигне доста бързо. В западното Средиземноморие, например, ако имаме земетресение близо до Алжир, то ще пресече морето в рамките на час и 15 минути. Така че не остава много време. Също така, докато нашите цунамита не са толкова големи, колкото в Тихия океан, не са ви необходими вълни с височина 30 метра, за да имате щети и наранявания. Дори 50 см могат да бъдат опасни за плувците“, казва Рудил.

Каква е опасността от цунами във Франция?

За щастие, поне досега не е имало големи инциденти в CENALT. От създаването си до 2022 г. центърът е издал 84 сигнала за „ниво на информация“ (няма риск от цунами) и само два сигнала за „ниво на предупреждение“ (вълни с по-малко от един метър на брега) – последният от които през март 2021 г., когато морското равнище в Тулон се повиши с около 5 сантиметра.

„Ние знаем, че едно сериозно цунами е само въпрос на време. Френската Ривиера вероятно е една от най-опасните зони в континентална Франция, като най-голямата заплаха идва от северноафриканското крайбрежие. Не очакваме вълни от 20 метра, като в Япония, Чили или Суматра, а по-скоро от един до два метра“, казва Ебер.

Това, което е изключително опасно, е не само надморската височина на цунамито, но и потоците и теченията на водата – и наводненията, идващи в брега – които могат да причинят щети на плажове, пристанища и улици.