30.03.2024

Заплашена от изчезване островна държава прие пакт за климатична миграция

С население от малко над 11 000 души, островната държава Тувалу е изключително уязвима на климатичните промени и в частност на покачването на морското равнище, като се опитва да запази своята култура, традиции и земя.

Тувалу се състои от девет острова, разположени в Полинезия, в югозападната част на Тихия океан. Държавата е сериозно застрашена от последиците от изменението на климата. От Министерството на външните работи на Тувалу описват тези изменения като „един от най-сериозните рискове за сигурността, заплашващи страната“.

Пакт за сигурност и климатична миграция

Австралия и Тувалу обявиха намерението си да започнат да изпълняват пакт за сигурност и климатична миграция, предава Гардиън. Двете страни бяха обявили споразумението още през миналия ноември. То обаче беше поставено под съмнение по време на предизборната кампания в островната държава. В крайна сметка чак сега новото правителство на Тувалу се съгласи да не променя параметрите по пакта.

Фелети Тео стана министър-председател през февруари след избори, наблюдавани отблизо от Тайван, Китай, САЩ и Австралия на фона на геополитическа битка за влияние в южната част на Тихия океан. Тувалу е ключов играч в региона. Страната е един от тримата останали тихоокеански съюзници на Тайван, след като Науру прекъсна връзките си през февруари и застана зад позицията на Китай.

По силата на споразумението Австралия се ангажира да помогне на Тувалу в отговор на голямо природно бедствие, здравна пандемия или военна агресия. Договорът позволява миграцията на 280 души от Тувалу в Австралия всяка година, като същевременно признаването на държавността на Тувалу ще продължи дори ако земята му бъде наводнена от свързаното с климата покачване на морското равнище.

Рискове

Рискът за Тувалу се изостря от факта, че най-високата точка в страната е едва на 4.6 метра над морското равнище. Тъй като това е островна държава, за населението е невъзможно да избяга на по-високи места при бури. Освен това близо 40% от столицата Фунафути остава под водата при приливи.

Според учените животът в Тувалу ще бъде невъзможен след около 50 до 100 години.