09.07.2024

Започва нов безплатен курс за дигитални умения за жени

Програмата „Women in tech”, която е съвместен проект на Висшето училище по телекомуникации и пощи, Хуауей Технолоджис България и Министерство на труда и социалната политика, стартира нов безплатен курс за дигитални умения за жени и ще приема желаещи да се включат в обучителните курсове през август и септември.

В програмата могат да се включат както безработни жени, така и работещи дами, независимо от тяхното образование, семейно положение, трудов стаж или социален статус. Курсовете се провеждат в сградата на Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) в гр. София (ул. “Акад. Стефан Младенов 1”). Срокът за записване е до 22 юли 2024 г., като желание за участие можете да заявите ТУК.

„В динамичното време на Индустрия 4.0 и в ситуация, в която Индустрия 5.0 вече чука на вратата ни, ще ни се налага не да се преквалифицираме, а многократно да сменяме професиите си. В тези силно дигитални времена най-подготвени ще са не само най-адаптивните, но и тези, които имат желанието да се надграждат непрекъснато, през целия си живот. Всеки трети българин е дигитално неграмотен. При жените процентът е по-висок. Програмата е опит да занижим този процент, който е много по-висок от средния за Европа“, сподели ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. д-р Миглена Темелкова.

Програмата “Women in tech”

„Жените в технологиите“ е иновативно обучение, предназначено да отговори на предизвикателствата в различията в цифровите умения сред жените в нашето общество. Това е първата стъпка към реализирането на целта повече жени в България да имат възможност да се върнат на пазара на труда, да се преквалифицират и да не бъдат социално изключени.

Програмата предоставя възможност на безработни жени или тези, които търсят преквалификация, да посещават напълно безплатни курсове за придобиване на основни дигитални умения.

„Women in tech” не се отнася само до цифровите умения. Всеки месец жените, участващи в курсовете, имат възможност да се срещнат с един от посланиците на програмата – успешни жени от институциите и бизнеса.

„Отъпкахме пътя и вървим напред – имаме 12 успешно завършили групи дами, които надградиха дигиталната си компетентност и са по-конкурентоспособни. Дами, които вече вярват повече в своите дигитални умения и съм убедена, че ще посрещат все по-уверено предизвикателствата на средата, в която работят и проблемите, с които ще се сблъскват“, казва още проф. Темелкова.