22.03.2024

Засиленото търсене на цимент в развиващите се страни може да увеличи емисиите на CO2

Необходими са спешно иновации и промени в политиката за справяне със затоплящите климата емисии от циментовия сектор, тъй като инфраструктурният бум в развиващите се страни ще стимулира производството за десетилетия напред, предупреждават от базирания в САЩ мозъчен тръст Rhodium Group.

Циментът се смята за труден за декарбонизиране сектор, генериращ огромни обеми въглероден диоксид не само от въглищата, използвани за отопление на пещите, но и по време на превръщането на варовика в клинкер, ключова част от производствения процес.

Ако циментовата промишленост беше държава, тя щеше да бъде четвъртият по големина източник на CO2 след Китай, Съединените щати и Индия. И въпреки това все още няма зрели и конкурентни по отношение на разходите решения за декарбонизиране на производството“, казват от Rhodium Group.

Секторът е отговорен за около 6% от глобалния CO2. Емисиите от циментовата промишленост могат да достигнат пик през това десетилетие, тъй като търсенето в Китай и развитите страни спада. Съществува обаче оправдан риск от допълнителни увеличения до 17% до 2050 г., тъй като в развиващите страни в момента има строителен бум.

Прогнозираното дългосрочно нарастване на търсенето на цимент и други основни материали в развиващите се страни наистина подчертава необходимостта чистите, ефективни технологии да бъдат лесно достъпни извън ОИСР и Китай.

Беше постигнат известен напредък чрез повишаване на ефективността, заместване на въглищата с биомаса и горива от отпадъци и чрез промяна на традиционните производствени процеси, но е малко вероятно те да осигурят необходимите дълбоки съкращения“, казва Ема Рутковски, анализатор в Rhodium Group и водещ автор на доклада.

Технологии и решения

В сектора се разработват и други технологии, включително улавяне на въглерод, водородни и електрически пещи. Някои инициативи също заменят варовика с минна шлака, хвост или глина, за да произвеждат строителни материали с по-малко въглерод.

Драматичната промяна в производството към региони като Африка може да позволи внедряването на нови производствени методи от самото начало, вместо преоборудване на стари и неефективни заводи. Но широкото приемане ще изисква значителни инвестиции и политическа подкрепа, смята Рутковски.

Според нея успешната декарбонизация вероятно ще разчита както на настояването за налични сега решения, така и на продължаването на иновациите и тестването на нови технологии, за да можем да продължим да напредваме в бъдеще.

Иън Райли, главен изпълнителен директор на Световната циментова асоциация, казва пред Ройтерс през февруари, че достигането на индустрията до „нулеви емисии“ ще отнеме много време, тъй като технологии като улавяне на въглерод „не са напълно развити“.

Новите нисковъглеродни строителни материали са далеч от това да бъдат конкурентни. Но има успешни методи, които могат да бъдат приложени незабавно, включително използването на алтернативни горива“, смята Райли.