07.06.2024

За 12-и пореден месец температурите са по-горещи от всякога

Май 2024 г. беше най-топлият май, регистриран някога, отбелязвайки 12-ия пореден рекордно горещ месец, обявиха от климатичната служба на ЕС Коперник.

През изминалия месец средната температура в света е била с 1,52°C по-висока от средната от 1850 до 1900 г., преди индустриализацията.

Това е 12-ият пореден месец, в който температурите са по-горещи от всякога, като глобалната средна температура на повърхностния въздух е с 0,65°C по-висока от средната от 1991 до 2020 г., предава Евронюз.

„Шокиращо е, но не е изненадващо, че достигнахме тази 12-месечна серия. Тази поредица от месечни рекорди в крайна сметка ще бъде прекъсната. Приносът на изменението на климата обаче е безспорен, а засега не се вижда знак за промяна в такава тенденция“, казва Карло Буонтемпо, директор на Коперник.

Ще сложи ли Ла Ниня край на тенденцията?

Повишената топлина в океана е отражение на този необичайно топъл период.

През 2023 г. океаните около Европа са регистрирали най-високата средна температура на морската повърхност в историята, съобщава Световната метеорологична организация (СМО).

Действащият от миналия юли метеорологичен феномен Ел Ниньо допринесе за повишаване на глобалните температури и екстремни метеорологични условия в световен мащаб. Според учените обаче предизвиканото от човека глобално затопляне е основният двигател на тенденцията.

Въпреки това СМО съобщава, че Ел Ниньо 2023/24 показва признаци на край и може да бъде последван от условия на Ла Ниня, започващи през юни.

Ла Ниня се отличава с по-ниски от средните температури на морската повърхност в централната и източната екваториална част на Тихия океан, което обикновено води до метеорологични модели, които са противоположни на тези, свързани с Ел Ниньо, особено в тропическите региони.

Това охлаждане е придружено от промени в циркулацията на тропическия въздух, включително промени в моделите на вятъра, въздушното налягане и валежите.

Преходът от топлата фаза на Ел Ниньо към неутрална или по-хладната фаза на Ла Ниня се случва средно на всеки три до пет години.

Този преход обаче не е сигнал за промяна в продължаващата тенденция на глобално затопляне.

„Всеки месец от юни 2023 г. постави нов температурен рекорд – и 2023 г. беше най-топлата година в историята. Краят на Ел Ниньо не означава пауза в дългосрочното изменение на климата, тъй като нашата планета ще продължи да се затопля поради парниковите газове, които улавят топлината. Изключително високите температури на морската повърхност ще продължат да играят важна роля и през следващите месеци. Времето ще продължи да бъде по-екстремно поради допълнителната топлина и влага в атмосферата“, казва заместник-генералният секретар на СМО Ко Барет, който ръководи делегацията на организацията на текущата конференция на ООН за изменението на климата в Бон.