15.04.2024

Зелена сделка 2.0: Каква ще е визията на следващата Комисия?

Удвояването на действията в областта на климата и социалната справедливост, възстановяването на доверието в европейската демокрация и „Зелената дипломация“ формират визията, която следващата Европейска комисия трябва да следва.

Принципите бяха изложени от испанския министър на екологичния преход Тереза Рибера. Тя е фаворит да стане следващият комисар на Испания в Брюксел. Самата тя сподели преди време, че би предпочела да остане и да работи в страната си. Но сега вече е по-отворена към перспективите за работа в следващата Комисия.

Винаги съм готова да се боря за климата, за чиста енергия, за моята страна и за Европа. Никога не съм отхвърляла опцията, но в крайна сметка не аз вземам решението“, сподели Рибера пред Euractiv.

В Мадрид се носят слухове, че тя е основният кандидат на премиера Педро Санчес за поста.

С профила на Рибера Испания може да получи заместник-председателски пост в Комисията и портфолио за енергетиката и/или околната среда. Ако това се случи, то именно на нея ще се падне задачата по продължаването на Зелената сделка на ЕС.

Ръководейки испанското социалистическо правителство по отношение на зелените политики, Рибера стана един от най-влиятелните политици на ЕС в областта на енергетиката и околната среда по време на испанското председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2023 г. и беше ключова фигура на конференцията за изменението на климата COP28 в Дубай.

По време на председателството на Мадрид на Съвета на ЕС, Рибера изигра важна роля за предаването на ключови документи за Зелената сделка, печелейки голяма популярност сред другите министри.

На въпрос дали е време за промяна в политиката на Комисията след пет години председателство на Урсула фон дер Лайен, Рибера отговори, че би искала да види

много по-екологична и по-социално ангажирана Комисия“.

Край на неочакваните обрати

В ясен намек срещу неотдавнашните обратни действия на Германия и дясноцентристката ЕНП по ключови казуси, Рибера беше особено критична към неотдавнашната тенденция в Брюксел, при която отделни държави или политически групи „отвличат“ предложен закон, като отказват в последния момент да подкрепят вече договорен компромис.

Изобщо не ми харесва начина, по който станахме свидетели през последната година и половина на тази липса на уважение към процедурата. Трябва да внимаваме това да не стане практика в Брюксел , където всеки има вид вето в самия край на процеса. Това не помага по никакъв начин на Европа“, заяви тя.

Зелена сделка 2.0

Визията на Рибера за бъдещето на дневния ред на ЕС може да се счита за „Зелена сделка 2.0“: непрекъснати решителни действия по отношение на климата и околната среда, служещи като основа за по-голям икономически просперитет.

В сравнение с настоящата Зелена сделка, тя настоява за по-голям акцент върху социалното измерение – компенсиране на хората за разходите за действия в областта на климата и използване на прехода за насърчаване на равенството и социалното включване.

Рибера поставя особен фокус върху преминаването на блока към чиста енергия, виждайки го като

начин да изградим горда Европа, да модернизираме нашата икономика, да реиндустриализираме или модернизираме съществуващата индустрия, да намалим социалните различия и да работим срещу неравенства.“

Рибера иска да съчетае зеления дневен ред на Европа с ролята си на международната сцена. Тя предвижда „зелена дипломация“, при която трети страни търгуват критични суровини с Европа в замяна на икономическо развитие и възможности за чиста енергия.

Този подход може да изгради мир в световен мащаб. Основното ми безпокойство е, че хората смятат, че демократичните институции не дават резултати. Това е истински проблем и реална заплаха“, обяснява Рибера.