18.06.2024

Зелените: Няма да подкрепим Фон дер Лайен без покана за голяма коалиция

Зелените няма да подкрепят Урсула фон дер Лайен в кандидатурата ѝ за втори мандат като председател на Европейската комисия, освен ако не бъдат включени в широка, центристка коалиция с нейната консервативна Европейска народна партия, заявиха лидерите на групата, като сигнализираха, че са готови на компромиси по отношение целите за околната среда.

„Смятаме, че единственият начин да създадем стабилно проевропейско, продемократично и проукраинско мнозинство е чрез широка коалиция с четири партии“, заяви съпредседателят на групата на Зелените/ЕСА Бас Ейкхаут, цитиран от Евронюз.

Холандският евродепутат изброи трите условия, които самата фон дер Лайен е поставила за групите, които искат да си сътрудничат с ЕНП. Говорейки в изборната нощ миналата неделя, след като стана ясно, че ЕНП ще остане най-голямата група в парламента и дори ще спечели допълнителни места, фон дер Лайен незабавно отправи предложения към Социалистите и демократите и Обнови Европа.

Ейкхаут заяви, че не смята пропуска на Зелените за пренебрежение, отбелязвайки, че председателят на групата Манфред Вебер също е казал, че търсенето на стабилно мнозинство ще започне с тристранни преговори.

„Фон дер Лайен не може да разчита на пълна подкрепа дори в собствената си група. Нашето заключение е много ясно. Единственият начин да се създаде стабилно мнозинство е да има  четвърта партия и единствената партия, която може да изпълни трите критерия, които Фон дер Лайен дефинира, сме ние. Готови сме да говорим, готови сме и да я подкрепим – но само, ако сме част от коалиция“, каза Ейкхаут.

Компромис с екологичната политика

Съпредседателят на Зелените/ЕСА Тери Райнтке подчерта, че Зелените няма да влязат в какъвто и да било политически пакт, който включва евроскептичното политическо семейство ECR, в което членува партията Братя на Италия на премиера Джорджа Мелони.

Райнтке обаче сигнализира, че Зелените ще бъдат готови да направят компромис с аспекти на екологичната политика на ЕС, срещу които ЕНП вече обяви гласно настроенията си в навечерието на изборите.

„Отстъпването от Зелената сделка е нещо, което някои от силите, с които ще преговаряме, искат да се случи. Очевидно е, че ако започнат преговори, няма да получим 100% от това, което беше в зелената програма. И сега сме готови да станем част от това мнозинство, защото виждаме опасността то да се премести надясно. Готови сме на компромис, ние сме прагматични политици“, призна Райнтке.