04.06.2024

Зелените разчитат за изборите на новите партии членове от Южна и Източна Европа

„В стремежа си да противодействат на очаквания спад при изборите за новия Европейски парламент, Зелените разчитат на разширяване на своята демографска и географска база.“

Това заяви водещият кандидат на Зелените Тери Райнтке пред Euractiv.

Еко вълната, която помогна на Зелените да станат четвъртата по големина група в Европейския парламент през 2019 г., изглежда отслабна – но партията не се предава.

Докато прогнозите на Europe Elects достигнаха дъното в края на април с 48 места, в сравнение със 74 спечелени през 2019 г., Зелените сега се готвят 56 места.

Според Райнтке новите прогнозни резултати отразяват успешната мобилизация на кампанията, което дава надежда, че могат да повторят безпрецедентната вълна от 2019 г.

„През 2019 г. гражданското общество, от най-младите до най-възрастните, се мобилизира силно, нашите избиратели отидоха до избирателните секции и в крайна сметка ние спечелихме повече местата от предвидените“, казва Райнтке.

Преди изборите през 2019 г. проучванията даваха на Зелените между 50 и 60 места, а в крайна сметка те получиха 74.

Този път, със заплахата от загуба на влияние, усложнена от очаквания прилив на крайната десница, Зелените се фокусираха върху мобилизирането на своите млади избиратели и привличането на нови.

Нови региони

Преди всичко Райнтке посочи усилията за завладяване на територии, където Зелените не са добре представени.

„През последните пет години приехме много нови партии членове от Южна и Източна Европа. Надяваме се, че това ще се отплати на тези избори“, казва тя.

Жителите на Южна и Източна Европа представляват половината от населението на ЕС, но благодарение на тях в ЕП са намерили място една пета от Зелените. За сравнение, близо 60% от десноцентристките депутати от ЕНП идват от тези региони.

Райнтке посочи, че някои от традиционните теми на Зелените са съвпаднали с най-належащите проблеми в предизборните кампании в Източна Европа.

„Там борбата срещу корупцията и за върховенството на закона и демокрацията е най-важна – особено по отношение на руската агресия“, обяснява Райнтке.

Въпреки това 11-те нови зелени партии от Южна и Иизточна Европа, които се присъединиха през последните пет години, няма да имат голямо влияние върху общия резултат, като се очакват само около пет допълнителни места от Латвия, Хърватия, Испания и Литва.

Нови послания

Междувременно в сърцето на Западна Европа партията все още е по-успешна сред хората с по-високи доходи. Никъде това не личи повече от Германия, откъдето е и самата Райнтке.

На последните национални избори Зелените бяха третата най-силна партия в регионите на бивша Западна Германия, които остават икономически по-силни от източната част на страната, където партията бе последна.

След противоречия около предполагаемите скъпи зелени политики в Германия, Райнтке иска Зелените фокусират вниманието си върху свързването на защитата на климата с икономическата справедливост. Тя даде като пример идеята за въвеждане на европейска безвъзмездна помощ за климата за гражданите, за да се компенсират по-високите цени на въглеродните емисии.

Зелените обаче трябва да се справят с вкоренените структури на властта и предразсъдъците срещу партията.

Това е обичайно преживяване за Сергей Лагодински, който ръководи кампанията в Бранденбург, центърът на бившия Изток.

Лагодински идва в Германия като тийнейджър бежанец от бившия Съветски съюз. Като източноевропеец, специализиран във външната политика, той вярва в новия фокус на Зелените върху геополитиката като лекарство, което се проявява най-силно в подкрепата им за Украйна, военното сътрудничество и НАТО, както е посочено в манифеста на Зелените.

„Нашата геополитическа ориентация и водена от ценности външна политика определено работят в Източна Европа. Но конкуренцията е голяма, тъй като нишата на политиката за сигурност отдавна е заета от партии като твърдо дясната PiS в Полша. Като цяло забелязвам, че все още има място за подобрение по отношение на свързването с центъра на обществото в Източна Европа“, казва той.