02.04.2024

Избирането на Доналд Тръмп може да изложи на риск световните цели в областта на климата

Победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ тази година може да изложи на риск световните цели в областта на климата, предупреди Патрисия Еспиноса, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата от 2016 до 2022 г.

Шансовете за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5C над прединдустриалните нива вече са малки, а антипатията на Тръмп към действията в областта на климата би имала голямо въздействие върху САЩ, които са вторият по големина източник на парникови газове в света и най-големият износител на петрол и газ“, смята Еспиноса.

Притеснявам се за потенциалното избиране на Тръмп, защото това би имало много силни последици, ако видим регресия по отношение на климатичните политики в САЩ“, добавя тя.

Позицията на САЩ е ключова

Въпреки че политическите планове на Тръмп не са ясни, разговорите с неговия кръг създадоха тревожна картина, която може да включва отмяна на новаторското законодателство за климата на Джо Байдън, оттегляне от Парижкото споразумение и натиск за повече сондажи за нефт и газ.

Все още не сме се приспособили към 1,5C. Това е реалността. Така че, ако попаднем в ситуация, в която видим регресия на тези усилия, тогава вероятността да останем в рамките на 1,5C е много ограничена. Това със сигурност би било много голям риск. Можем да видим забавяне, още по-голямо забавяне в действията за намаляване на емисиите, което за съжаление вероятно ще ни отведе до още по-ужасен сценарий, освен ако не видим силно лидерство, идващо от други места, като Европа“, заяви още Еспиноса.

Тя каза, че другите страни трябва да продължат с действията си в областта на климата, дори ако САЩ се откажат от целите си при Тръмп.

Отсъствието на САЩ би било сериозен удар. Това, което се случва в САЩ, оказва много голямо влияние на толкова много места по света“, предупреждава Еспиноса.

„Не всичко е мрачно“

Не всичко обаче е мрачно. През 2016 г. Еспиноса бе изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, основен договор към Парижкото споразумение от 2015 г., когато Тръмп беше избран за президент. Тя каза, че ако други страни представят обединен фронт в полза на решителни действия в областта на климата, това може да помогне да се противодейства на отсъствието на САЩ.

Когато президентът Тръмп обяви, че ще се оттегли от Парижкото споразумение, имаше известен страх, че други ще го последват и че ще има неуспех в темпото на процеса на изменение на климата. Това не само не се случи, но и някои държави, които все още не се бяха присъединили към Парижкото споразумение, го направиха. Към момента не виждам страни наистина да се връщат назад. Мисля, че процесът ще продължи“, казва тя.

Големият въпрос – финансирането на борбата с изменението в климата

По спорния въпрос, особено за САЩ, за финансирането на борбата с изменението в климата, Еспиноса казва, че в момента президентът Байдън е изправен пред трудности при прокарването на зелени политики в условия на враждебен републикански Конгрес.

Виждаме липса на лидерство, включително в големите страни, които могат да дадат принос. В САЩ мисля, че има желание, но има и ограничения. В ЕС имаше дълъг период, в който се обсъждаха вътрешните рамки за финансиране на климата. В същото време виждаме намаляване на средствата, отиващи като цяло към глобалния юг, а пък и много малко от тях така или иначе отиват към противодействие на изменението на климата. Въпросът наистина е да му дадем приоритет“, апелира Еспиноса.

Тя също така е загрижена, че твърде голяма част от фокуса на финансирането на климата и усилията за намаляване на емисиите досега са били върху изместването от зависимост от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници.

Вече осъзнаваме, че декарбонизирането на енергийния сектор няма да е достатъчно. Нужен е по-голям акцент върху ролята на природата, за спиране на обезлесяването и трансформиране на производството на храни, което представлява около една трета от глобалните емисии. Оставането в границата от 1,5C може да бъде постигнато само чрез прекратяване на обезлесяването и ускоряване на прехода към устойчиво селско стопанство и хранителни системи през това десетилетие. Трябва да работим в тясно сътрудничество с частния сектор, за да ги запознаем с важните възможности, които новата нисковъглеродна икономика предоставя. Има печеливши инвестиции и иновативни технологии, които защитават природата“, категорична е Еспиноса.