10.06.2024

Избори за Европейски парламент: Голямо отстъпление на Зелените

Зелените са големият губещ от проведените избори за Европейски парламент. Това сочат данните от екзит пол от 26 държави членки на ЕС. Резултати досега няма единствено от Република Ирландия.

Другите основни тенденции след вота са подемът на крайната десница, изненадващият политически трус във Франция, успехите на проевропейските партии в Централна Европа, както и очертаващият се нов мандат като председател на Европейската комисия за Урсула фон дер Лайен.

Сривът при Зелените е осезаем, но не и неочакван. Екопартиите ще имат 52-ама представители в следващия европейски парламент. За сравнение – в досегашния те бяха с 22-ама повече.

Лошите резултати идват на фона на редица фактори – от трупащото пасиви участие на Зелените в управляващата коалиция в Германия до надигналото се обществено недоволство срещу Зелената сделка и политиката в областта на климата и енергията като цяло.

Втори мандат за Фон дер Лайен?

Европейската народна партия (ЕНП) не само остава първа сила и в следващия състав на ЕП, но дори и увеличава присъствието си. Депутатите от ЕНП ще бъдат 184 – с двама повече, отколкото досега. Нещо повече – в предишния парламент общият брой на депутатите беше 751, но след Брекзит, те вече ще бъдат 720.

„Убедена съм, че мога да получа необходимата подкрепа в Европейския съвет. Денят е добър за ЕНП. Спечелихме изборите, оставаме най-силната партия и стожер на стабилността. Има мнозинство в политическия център за силна Европа. Вярно е, че расте подкрепата за крайната десница и левица. Това увеличава отговорността на партиите в центъра. Започваме преговори със социалистите и демократите, и с либералите, за съставяне на проевропейско мнозинство в ЕП. Добре работихме заедно в последните пет години. Вътрешни и външни сили се опитват да отслабят Европа. Никога няма да позволим това да се случи“, заяви самата Фон дер Лайен.

Депутатите на ЕНП са недостатъчни, за да може консервативната политическа група да избере сама следващата Европейска комисия. Традиционните политически групи, на които Фон дер Лайен ще разчита – социалистите и либералите, също са в отстъпление. Групата на Политическия алианс на социалистите и демократите ще има в новия състав на ЕП 139 депутати – с 15 по-малко от досегашния. Либералите от “Обнови Европа” понесоха още по-тежки загуби, в унисон с тежкото поражение на своя флагман – френската партия “Ренесанс” от крайнодесния “Национален сбор”. Те ще имат 80 евродепутати – с 28 по-малко в сравнение със сега.

Трусът във Франция

Президентът на Франция Еманюел Макрон разпусна парламента с искане за свикване на парламентарни избори. Френският ”Национален сбор” на Марин льо Пен нанесе тежко поражение на центристкия алианс на Макрон. Листата на Националния сбор, водена от 28-годишния Жордан Бардела, засега събира между 32,3-33,0 % от гласовете в сравнение с 14,8-15,2 % за алианса на Макрон, воден от неговата партия  “Ренесанс”.

Френският президент заяви, че не може да се преструва, че нищо не се е случило – резултатът от евроизборите не е добър за неговото правителство, а възходът на националистите представлява опасност за Франция и Европа.

Първият тур на изборите за долната камара  ще се проведе на 30 юни, а вторият тур – на 7 юли, обяви Макрон в обръщение към нацията.