07.05.2024

Изменението на климата е причина за най-лошата винена реколта от 62 години

Световното производство на вино регистрира исторически спад през 2023 г. и климатичните промени може да са причина за това, разкрива нов доклад, цитиран от Евронюз.

Международната организация по лозата и виното (OIV) казва, че производството на напитката е достигнало най-ниското си ниво от 1962 г. Тази междуправителствена организация има 50 държави-членки, представляващи 75 процента от площта на лозята в света.

Експертите обвиняват „екстремните условия на околната среда“, включително сушите и пожарите, които водят до низходяща тенденция в производството.

Въпреки че изменението на климата не е изцяло виновно, от OIV казват, че тези условия са най-голямото предизвикателство, пред което е изправена индустрията. Лозята често се отглеждат в райони по света, които са силно засегнати от промените в климата.

“Тези условия са довели до рязък спад, засягащ основните винопроизводителни региони в северното и южното полукълбо. Ситуацията е дори по-лоша от първоначалните оценки, направени през ноември”, казаха още от организацията.

В ЕС производството на вино е намаляло с 10 процента през 2023 г. – вторият най-нисък регистриран обем вино от началото на века.

В някои страни дъждовната пролет причини мана, наводнения, щети и загуби в лозята. Други, особено тези в Южна Европа, страдаха от тежка продължаваща суша.

Къде в Европа винопроизводителите страдат най-много?

Италия е една от страните производителки на вино, които пострадаха най-много с 23 процента спад в производителността. Обилните валежи, причиняващи плесен в централните и южните райони, заедно с щетите от наводненията и градушката, доведоха до най-малкия производствен обем от 1950 г. насам.

Производството е намаляло поради климатичните условия и в други европейски страни производителки на вино. Германия отбеляза спад от 3,8%, Унгария – 2,1%, а Австрия – 6,5%.

Испания също претърпя забележителен спад, достигайки най-ниското си производство от 1995 г. насам – спад от повече от 20% спрямо 2022 г. и 25,7% по-нисък от петгодишната средна стойност.

Части от страната са изправени пред сериозен недостиг на вода през последните няколко години, като по-рано тази година в Каталуния беше обявено извънредно положение поради суша.

Експертите предупредиха, че редовните засушавания могат да се превърнат в „нова норма“ в Средиземноморието до средата на века, ако не се предприемат незабавни действия срещу изменението на климата.

Спадът в производството идва заедно с новината, че потреблението на вино е на най-ниското си ниво от 1996 г. насам поради повишаване на цените от инфлацията и рязък спад в пиенето на вино в Китай поради икономическо забавяне.