Традиционните продукти като вино или спиртни напитки ще започнат да имат различен вкус или може да изчезнат напълно вследствие на климатичните промени. Производителите експериментират с начини за защита на културите или промяна на рецептите, но може да няма решение за всяка алкохолна напитка в риск, пише euronews.com.
Производството на просеко може да намалее с една пета
Нестабилното време, предизвикано от изменението на климата, може да намали италианските реколти от винено грозде с до една пета, изчисляват производителите.
Просеко е пенливо бяло вино, произведено в планинските лозя в североизточна Италия. Но добивите от грозде намаляват, опустошени от смъртоносната комбинация от екстремно време и деградация на почвата.
Внезапни, интензивни валежи предизвикват внезапна ерозия на почвата и свличане на земята – в стръмните лозя на Валдобиадене и Конелиано, където се произвежда най-висококачественото просеко. Сушата е друг проблем, който прави напояването на културите изключително трудно.
Унгарската палинка придобива нов вкус от изменението на климата
Палинка е традиционна плодова ракия, която се произвежда в Унгария от средновековието. Напитката е защитена като географско указание на Европейския съюз и само плодови спиртни напитки, пюрирани, дестилирани, отлежали и бутилирани в Унгария, могат да бъдат наречени така. Най-често използваните плодове са сливи, кайсии, ябълки, круши, малини, касис и череши, но някои от тях стават все по-трудни за отглеждане.
Според експерти по климата промените във времето в Унгария застрашават овощните култури като малини и касис. Доминиращите западни ветрове стават по-слаби, докато климатичните условия от север и юг пристигат по-често. В резултат на това младите плодове замръзват по дърветата през пролетта, докато културите трябва да се борят с екстремна суша през лятото.
Някои производители пробват да засаждат късно цъфтящи дървета, за да избегнат майските студове, но това придава на палинката различен вкус. Други дестилерии са взели по-радикалното решение да експериментират с приготвянето на палинка с киви, тъй като променящият се климат на Унгария сега позволява на фермерите да отглеждат плода.
Британската бира може да изчезне
По-топлото и сухо време уврежда растежа на хмела, който придава на бирата горчивия вкус. Учените работят върху генерирането на устойчиви на изменението на климата сортове хмел, за да предотвратят изчезването на напитката.
Добивите от хмел в Европа може да намалеят с до 18 процента до 2050 г., изчислява изследователски екип от Чешката академия на науките (CAS) и университета Кеймбридж, което означава, че бирите на континента също са изложени на риск.
Diageo Plc е най-голямата компания за спиртни напитки в света и отговаря за производството на напитки като джин Tanqueray, бира Guinness и Baileys Irish Cream. Майкъл Александър, глобален ръководител на водоснабдяването, околната среда и устойчивостта на селското стопанство в Diageo, заявява пред Time, че компанията е загрижена за недостига на вода за производството.
Водата съставлява над 60 процента от спиртните напитки и повече от 90 процента от бирата. Групата за напитки работи през миналата година в 43 обекта по целия свят в райони с недостиг на вода.