17.03.2024

Изменението на климата кара едни от най-уважаваните италиански производители да се конкурират за земя

Изчезващото изкуство на лова на трюфели е изправено пред нова и много сериозна заплаха от винопроизводителите в Северна Италия. Редкият бял трюфел Алба и червените вина от Пиемонт са сред най-ценените продукти в региона. Но винопроизводителите в областта Ланге в Пиемонт сега се вглеждат в по-сенчестата страна на хълмовете – основна територия за лов на трюфели – за да предпазят лозята си от все по-горещите лета.

Отварянето на склонове със северно изложение за производството на грозде би представлявало сериозна заплаха за трюфелите“, каза Антонио Деджакоми, президент на Национален център за изследване на трюфелите, базиран в Алба. “Цялото биоразнообразие на региона е съсредоточено по северните склонове и без него няма да има трюфели“, обяснява той.

Какъв е подходящият климат за вино и трюфели?

Наименованието Ланге произлиза от келтската дума за „ивици земя“ – Langhe. Регионът се нарича така заради продълговатите си хълмове, оформени един до друг по такъв начин, че се създават дълбоки долини.

Склоновете със северно изложение преди това са били смятани за твърде хладни за отглеждане на грозде. Но – както навсякъде в Европа – повишаващите се температури принуждават винопроизводителите да преразгледат опциите си.

Консорциумът за защита на Бароло и Барбареско (асоциация на производителите на емблематичните червени вина) предложи разширяване на лозята в тези по-сенчести райони като начин за справяне с „климатичните условия и ефекта, който имат“. Но тези склонове са били оставени като гори и ливади от векове, осигурявайки идеалното местообитание за отглеждане на трюфели.

Изчистването на залесените северни склонове за лозя би било смъртоносен удар за ловците на трюфели и ако бъде позволено известният бял трюфел от Алба вече няма да съществува“, предупреждава Деджакоми.

Този рядък трюфел не може да се култивира. В зависимост от недостига им през сезона, трюфелът Алба може да достигне до 5000 евро за килограм – което го прави една от най-скъпите суровини в света.

Тази битка с винопроизводителите не е първото или единственото предизвикателство пред древната практика в Пиемонт, една от основните области, където се намира трюфелът Алба.

Горите, които произвеждат трюфели, са подложени на голям натиск от изменението на климата, обезлесяването, селскостопанското замърсяване. Всичко това има голямо въздействие върху естествената екосистема“, заяви режисьорът на филма от 2021 г. „Ловците на трюфели“ Грегъри Кершоу пред Евронюз.