08.03.2024

Изминалият месец е бил най-топлият февруари в световен мащаб

Изминалият месец е бил най-топлият февруари в световен мащаб и девети пореден месец с рекордни температури. Глобалните температури на морската повърхност също са най-високите, регистрирани някога, показват данни от Службата за изменение на климата на ЕС Коперник. Според тях февруари е бил с 1,77C по-топъл от прединдустриалната (от 1850 до 1900 г.) средна стойност за месеца и с 0,81C над нивата от 1991-2020 г.

Средната глобална температура за последните 12 месеца – между март 2023 г. и февруари 2024 г. – бе най-високата в историята, с 1,56C над прединдустриалните нива. Това поставя света временно над прага от 1,5C. Отвъд тази граница в дългосрочен план учените очакват най-лошите въздействия от изменението на климата, пише Гардиън.

Средните дневни глобални температури са били изключително високи през първата половина на месеца, достигайки 2C над нивата 1850-1900 за четири дни от 8 до 11 февруари, казват още от Коперник. Европейските температури през февруари 2024 г. са били с 3,3 C над средните за месеца за периода 1991-2020 г., като температурите са доста над средните, наблюдавани в Централна и Източна Европа, показват данните. Зимата в Европа, от декември до февруари, пък беше втората най-топла в историята за континента.

Средните глобални температури на морската повърхност за февруари, извън полярните региони, бяха най-високите за всички регистрирани месеци при 21,06C, надхвърляйки предишния рекорд от 20,98C, поставен през август 2023 г. Средната дневна температура на морската повърхност достигна нов абсолютен максимум от 21,09C в края на месеца.

Реакции

Февруари се присъединява към дългата поредица от рекорди от последните няколко месеца. Колкото и забележително да изглежда това, всъщност не е изненадващо, тъй като непрекъснатото затопляне на климатичната система неизбежно води до нови температурни крайности. Климатът реагира на действителните концентрации на парникови газове в атмосферата, така че ако не успеем да ги стабилизираме, неизбежно ще се сблъскаме с нови глобални температурни рекорди и техните последствия“, заяви директорът на Службата за изменение на климата на Коперник Карло Буонтемпо.

Д-р Фридерике Ото, старши преподавател по климатология в Imperial College London, също коментира данните:

Сега има толкова много доказателства, сочещи факта, че нашият климат се затопля… Ако искате да отречете изменението на климата, можете също така да твърдите, че Земята е плоска. Милиарди измервания от метеорологични станции, сателити, кораби и самолети сочат основния факт, че нашата планета се нагрява с опасни темпове. Хората не бива да се изненадват, че отбелязваме още един рекорд. Хората продължават да горят нефт, газ и въглища, а климатът продължава да се затопля. Това е много добре разбрана връзка. Няма магическо решение за изменението на климата. Ние знаем какво да направим: спрете изгарянето на изкопаеми горива и ги заменете с по-устойчиви, възобновяеми източници на енергия. Докато не направим това, екстремните метеорологични явления, засилени от изменението на климата, ще продължат да унищожават животи и поминък“.