11.03.2024

Инвеститорите настояват Zara да публикува пълната си верига за доставки

Инвеститори настояват собственикът на Zara Inditex да последва своите конкуренти H&M и Primark и да направи публичен пълния си списък с доставчици, за да могат по-добре да оценят всички рискове по веригата на доставки, съобщава Reuters.

Inditex е сред големите търговци на дребно на дрехи, но компанията не публикува от кои фабрики идват дрехите ѝ. Регулаторите и инвеститорите искат по-голяма прозрачност и по-подробно разкриване на информация от компаниите.

По-специално търговците на дребно на дрехи са подложени на натиск да докажат, че няма принудителен труд във веригите им за доставки и че работниците в областта на облеклото получават достойни заплати.

Китайската модна група Shein бе подложена на проверка от страна на законодателите в САЩ заради рисковете във веригата на доставки преди плановете за листване в САЩ.

В Европейския съюз разногласията спряха предложените правила, които изискват всички големи компании да разкриват дали веригите за доставки вредят на околната среда или използват детски труд. Предложените санкции за неспазване могат да включват глоби от 5% от приходите на компаниите.

Модни марки и търговци на дребно, включително Adidas, H&M, Hugo Boss, M&S, Nike, Primark и Puma отварят нов раздел и вече публикуват подробни списъци с доставчици, включително имена и адреси на фабрики.

Inditex не дава информация за отделните фабрики

Inditex публикува ежегодно броя на доставчиците в 12 основни страни, но не дава информация за отделните фабрики.

В ангажимента ни с Inditex едно от нещата, които искаме да знаем, е дали могат да разкрият списък на своите доставчици и географското им местоположение. Въпреки че Inditex ни уверява, че разполага с тези данни, досега Inditex не желае да разкрие тази информация, за разлика от някои колеги от индустрията, които публикуват обширни списъци с доставчици”, коментира холандският мениджър на активи MN пред Reuters.

MN, който управлява активи на холандски пенсионни фондове, казва, че е важно Inditex да има тази информация и да покаже, че разполага с нея, както и за собствената си надлежна проверка.

MN води диалога на Inditex за Platform Living Wage Financials, група от 20 институционални инвеститори с комбинирани управлявани активи от 6,58 трилиона евро. Работи за насърчаване на по-високи доходи за работниците в шивашката и обувната промишленост.

Inditex има дълбок ангажимент да поддържа високи стандарти в своята верига за доставки и вярва, че нашата водеща в индустрията система за проследяване, която ни дава максимална видимост на веригата за доставки, е ключова за това“, казва говорител на Inditex.

Публикуваните от Inditex данни за веригата за доставки от 2019 г. показват, че компанията е намалила доставчиците в Китай и ги е увеличила в Бангладеш и Мароко. Но не дава подробности за количеството продукти, които купува от тези доставчици.

Основателят на Inditex Амансио Ортега притежава 59% дял в компанията, като 5% дял се държи от дъщерята Сандра Ортега. Заедно те струват около 69 милиарда долара.