28.03.2024

Инвеститори биха тревога: Климатичните планове на петролните компании не са достатъчно добри

Настоящите планове за преход към нисковъглеродни емисии на 10 от най-големите петролни и газови компании в Европа и Северна Америка не са достатъчно добри, за да оценят свързаните с това рискове, заяви водещата световна група за действие на инвеститорите в областта на климата Climate Action 100+, цитирана от Ройтерс.

Десетте компании – Exxon Mobil, Shell, Chevron, TotalEnergies, ConocoPhillips, BP, Occidental Petroleum, Eni, Repsol и Suncor Energy, бяха оценени с помощта на специфичната за сектора рамка Net Zero Standard for Oil & Gas (NZS) от независимия център Transition Pathway Initiative (TPI).

Всяка компания беше оценена с помощта на индикатори и подиндикатори в рамките на три широки теми – разкриване на информация, където компаниите се възнаграждават за предоставяне на информация за своите дейности; привеждане в съответствие, което тества тяхната климатична амбиция; и климатични решения, които проследяват техните инвестиции в по-екологични дейности.

Целта на рамката Net Zero Standard (NZS) е да позволи да се оцени до каква степен оповестяванията и стратегиите на компаниите в сектора са в съответствие с Парижкото споразумение за климата.

Какво показа анализът?

Като цяло компаниите са изпълнили само 19% от всички показатели на NZS. Европейските компании се представят по-добре, водени от TotalEnergies, BP и Eni, като северноамериканските компании са по-слаби и в трите сфери на анализа.

Няколко компании наистина се стремят към постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г. Липсата на подробности относно планираното от тях използване на технология за улавяне на въглероден диоксид обаче означава, че е трудно да се каже как ще постигнат тази цел“, казват от Climate Action 100+.

Малко фирми изглеждат съгласни по въпроса за производството на изкопаеми горива, което според Международната агенция по енергетика ще трябва да бъде овладяно, за да се постигнат световните цели за климата – ход, потвърден и на преговорите за климата на COP28 в Дубай през ноември.

Сред подиндикаторите за оповестяване нито една от компаниите не признава необходимостта от значително намаляване на производството в цялата индустрия. От 10-те фирми само Repsol и TotalEnergies се ориентират към дългосрочно производство на нефт, газ или тяхното комбинирано производство.

Нито една от компаниите не е предоставила желаните подробности за своите предстоящи планове за капиталови разходи за зелен преход, се добавя в доклада.

Първата оценка от анализа дава ясно послание – докато някои компании демонстрират похвални крачки към стабилна стратегия за климата, в цялостната картина индустрията остава тревожно недостатъчно подготвена за прехода“, каза Джаред Шарп, ръководител на проучването.