15.05.2024

Индира Карталози: Време е за действие, Косово губи горите си

Косово губи повече от 700 хектара гора всяка година. Тревожната статистика бе изнесена от Индира Карталози, основател на Sustainability Leadership Kosovo (SLK), предава Ройтерс.

Индира Карталози е директор в Kaleidoscope Futures, преподавател и оценител на курсове в Института за Устойчиво управление към Кеймбридж. Тя е призната като един от Топ 100 лидери по КСО. Карталози беше гост-лектор по време на третото издание на форума ESG&FRIENDS, организиран от ESGnews.bg през февруари в София.

Залесяване с дронове

В опит да реши проблема, SLK се обедини с хърватската компания Project 02, за да стартира залесяване чрез пускане на семена от дронове. Процесът е пет пъти по-бърз от човешкото засаждане и може да достигне до отдалечени райони по-бързо.

Според еколозите обезлесяването застрашава биоразнообразието, а популациите на диви животни като кафяви мечки, рисове, диви кози и сърни в Косово намаляват.

Стартът на инициативата бе даден в село Бутовц, в близост до столицата на Косово Прищина, където летящи дронове пускаха липови и борови семена, увити в пръст, върху гол хълм.

„Трябва да направим всичко възможно да залесим хиляди хектари гора, изгубени от незаконна сеч и горски пожари. Времето за действие е сега, нашите гори изчезват. Днес пуснахме 500 топки с множество семена вътре и това е само началото, преди да започнем масово залесяване през есента“, заяви Карталози.

Как действа технологията?

Техниката вече е използвана в Съединените щати, Бразилия, Африка и Европа за противодействие на бързото обезлесяване. Програмата на ООН за околната среда изчислява, че всяка година в световен мащаб се губят гори с размера на Португалия.

За всеки полет в Косово дронът се пълни с около 100 черни топки, съставени от семена, заобиколени от смес от глина, пясък, отпадъчна биомаса с богати минерали и други съставки, които предпазват семената от насекоми или гризачи.

Дронът може да засее един хектар за два часа и се нуждае от между 2000 и 5000 топки в зависимост от вида на семената.

„Предимството е, че можем да засаждаме на всякакви терени, особено на тези, които не са достъпни за човешки ръце“, заяви експертът по устойчиво развитие Лара Вукасович от Project 02.

Според нея около 25-30% от пуснатите семена покълват, така че се засаждат три пъти повече от необходимото.