05.07.2024

Искат от Фон дер Лайен да защити водородната индустрия в ЕС

Европейската водородна промишленост усилено лобира пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да ограничи предстоящия търг на ЕС за водородни субсидии на стойност 1,2 милиарда евро в полза на производителите от ЕС, предава Euractiv.

Водородът се счита за ключов елемент за декарбонизираното производство на стомана, цимент и химикали. В исторически план производителите от ЕС успяха да завладеят съответен дял от световния пазар, но тъй като Китай увеличава производството и иска да започне да изнася, индустрията търси помощ.

„Европейската водородна екосистема е в добра позиция да допринесе за постигане на целите на енергийния преход“, обяснява Йорго Кацимаркакис, главен изпълнителен директор на лобистката група Hydrogen Europe, в писмо, изпратено до избрания президент на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Той казва, че водородът – и конкурентоспособността на ЕС – се нуждаят от „опитен и компетентен изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия, отговарящ за чистата индустрия със силен политически мандат“.

През последната година това беше Марош Шефчович, който ръководеше Зелената сделка след напускането на Франс Тимерманс. Hydrogen Europe настоява именно той да получи поста. Шефчович се завръща в Комисията за четвърти мандат, въпреки че новият му ресор все още не е обявен.

Европейската водородна индустрия има дълъг списък от законодателни искания към фон дер Лайен, включително действия за справяне със заплахата, породена от чуждестранни и по-евтини електролизатори.

Електролизаторите са оборудване, което, когато се захранва с възобновяема енергия, произвежда декарбонизиран водород. Политическите лидери се интересуват от европейското производство на технологията, предвид нейния потенциал да създава работни места и да укрепва енергийната независимост.

Кацимаркакис призовава за изравняване на разходите за емисии на CO2, вградени във вносни стоки и продукти, с местни такива с преразглеждане на ETS и целево разширяване на секторите Механизъм за коригиране на въглеродните граници (CBAM).

Това би означавало, че производителите на електролизатори ще имат едни и същи разходи за CO2, независимо дали произвеждат в рамките на или извън границите на ЕС.

Засилен натиск

Това вече е второто писмо, което фон дер Лайен получава тази седмица, призовавайки я да защити производителите на електролизатори.

„Нашето предизвикателство е да гарантираме, че европейското производство на електролизатори остава в Европа. Делът на Европа в глобалния производствен капацитет е все по-малък от Китай, който възлиза на 40%, спрямо 10% през 2023 г.“, пишат те.

И двете писма подчертават предстоящия търг на Водородната банка, планиран през годината, където Брюксел ще изплати 1,2 милиарда евро – които индустрията твърди, че трябва да отидат при производителите в ЕС чрез „строги критерии за устойчивост“.