13.06.2024

Испански плаж изчезва с до 5 метра всяка година вследствие на климатичните промени

Строителството и изменението на климата изяждат един участък от испанското крайбрежие с тревожна скорост. Между 2016 г. и 2022 г. брегът на Arraijanal-San Julián между Торемолинос и Малага се отдръпна с до 45 метра, пише euronews.com.

Испанското правителство заявява от десетилетия, че крайбрежието на страната страда от “процесa на крайбрежна регресия“. Но мащабът на проблема в тази част на Коста дел Сол поставя ситуацията на фокус до такава степен, че Генералната дирекция по крайбрежието и морето го обяви за „ситуация на сериозна регресия“. За да се случи това, плажът трябва да е регресирал с пет метра всяка година в продължение на пет години и да се счита, че не може да се възстанови до предишното си състояние по естествен път.

Според Министерството на екологичния преход този специфичен участък от бреговата линия е загубил повече от 200 000 квадратни метра плаж през този период, като първоначално е бил уязвим от човешки действия, а сега е подкопаван от изменението на климата.

Изменението на климата оказва влияние върху испанските плажове

Градското развитие, включително изграждането на яхтени пристанища, жилища, голф игрища и отклоняването на реките, постави основите за тази ерозия. По-специално в община Михас в Малага правителството обвини сезонните търговски обекти като плажните барове за деградацията на пясъчните плажове.

Последиците от изменението на климата, сред които увеличаване на интензивността и честотата на екстремни метеорологични събития и покачване на морското равнище, също оказват влияние върху бреговата линия, според официален анализ. Броят на бурите в района се е увеличил и до 2022 г. вълните, разбиващи се в брега, са били между три и четири пъти по-високи от регистрираната средна стойност.

Заедно тези фактори означават, че по този участък от испанското крайбрежие всяка година се губят между 1,5 и 4,5 метра плаж. В някои райони тази ерозия е до 5 метра.

Между 2016 г. и 2022 г. има някои части от брега, които са се отдръпнали общо с 45 метра. Други са се справили по-добре, но само три от 27-те секции в този регион са загубили по-малко от 10 метра.

Бреговата ерозия е проблем за Испания

Испанското крайбрежие е дом на 39% от населението на страната със сравнително висока гъстота – 429 души на квадратен километър. Това прави бреговата ерозия основен проблем за повече от 18 милиона души, които живеят там, като плажовете действат като естествена бариера срещу вятър и дъжд.

Туризмът, който е основна част от икономиката на Испания, също разчита на бреговата ивица, но развитието, което носи, също допринася за ерозията. Поправянето на щетите струва на испанското правителство десетки милиони евро всяка година и за да се запълнят плажовете за летния туристически сезон, трябва да се докарва пясък от другаде. След това този пясък отново се изтегля от ерозия – понякога с по-бърза скорост, отколкото може да бъде заменен.

Проучване, проведено от група европейски изследователи, включително учени от университета в Кадис в Андалусия, наскоро установи, че половината от пясъчните плажове в света може да изчезнат през този век. Те казват, че основната причина за тази широко разпространена брегова ерозия е изменението на климата.