24.04.2024

Какво да очакват европейските фермери от изборите?

След безпрецедентна вълна от протести и демонстрации в целия ЕС и с наближаването на изборите за Европейски парламент през юни, европейските политици се възползват от недоволството на селскостопанския сектор за успех на вота, пише Euractiv.

Резултатите от изборите ще определят състава на следващия Европейски парламент и ще играят важна роля при решението кой ще получи най-високия пост в Европейската комисия – председателския. Ето защо политическите семейства на Парламента, особено дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), превърнаха селското стопанство в основна точка в своите кампании.

Ребрандиране на Народна партия

ЕНП претендираше да бъде „партията на земеделците“ много преди демонстрациите да обхванат Европа в началото на тази година. През 2023 г. групата увеличи усилията си да осуети новото законодателство за устойчивост и се опита да торпилира цели досиета, включително Закона за възстановяване на природата и нов закон на ЕС, насочен към ограничаване на употребата на пестициди.

Още през май 2023 г., по време на партийна асамблея в Мюнхен, лидерът на ЕНП Манфред Вебер призова за „мораториум“ върху новите регулации, позовавайки се на опасения относно натоварването на фермерите и застрашаването на продоволствената сигурност. В същото време председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен, свързана с ЕНП, засили участието си в решаването на проблемите на земеделието.

За предстоящия мандат предизборният манифест на ЕНП набляга на диалога вместо на подхода отгоре надолу, като предлага повече стимули и по-малко регулации за сектора. Документът заобикаля конкретни екологични политики, но се застъпва за по-силна Обща селскостопанска политика (ОСП) за 2028-2034 г., която гарантира доходите на фермерите по време на „нестабилни“ времена.

В текста се споменава и „нарастващата заплаха“, представлявана от вълци и кафяви мечки за фермерите и животновъдите, като се призовава за облекчаване на правилата за управление на популациите на големи хищници.

Социалистически замах

Партията на европейските социалисти (ПЕС) се бори с вътрешно разделение по отношение на земеделската политика заради очевиден сблъсък по законодателството относно правилата за генно редактирани растения, емисиите от добитъка и вноса на руски храни.

Трябва да се отбележи, че евродепутати като Паоло де Кастро от Италия и Клара Агилера от Испания често са заставали на страната на земеделския сектор, противопоставяйки се на амбициозната екологична програма на Комисията. Така двамата често влизаха в конфликт с колеги от партията в парламентарната комисия по околна среда, като холандския евродепутат Мохамед Шахим и испанския му колега Сезар Луена.

Де Кастро и Агилера обаче потвърдиха миналия уикенд, че няма да се кандидатират за преизбиране на предстоящите избори.

За следващия мандат изборният манифест на ПЕС обещава да укрепи ОСП, да защити доходите и работните места на фермерите и да се бори срещу „нелоялната конкуренция“ от трети страни. Социалистите поставят акцент и върху опазването на биоразнообразието и подобряването на стандартите за хуманно отношение към животните.

Въпреки че намеква за съживяване на законодателството за устойчива употреба на пестициди, ПЕС не споменава изрични цели за намаляване и дава приоритет на „най-добрите национални практики“.

Либерални предизвикателства

Фермерите са разстроени и с право“, гласи началният ред на приоритетите на либералите за земеделския сектор, които изброяват краткосрочни до дългосрочни действия.

Подобно на социалистите, либералите се борят с вътрешни разделения относно политиките за устойчиво земеделие. Например, някои евродепутати от центристката либерална група Renew Europe, като Ян Хуитема и Ема Визнер, се противопоставиха заедно с консерваторите на Закона за възстановяване на природата, докато други, като френския Паскал Канфин, твърдо се застъпваха за него.

Предложените мерки за следващия мандат в съвместната либерална избирателна програма на Renew включват драстично намаляване на бюрокрацията, овластяване на фермерите във веригата на доставки, увеличаване на държавната помощ и намаляване на данъците върху биогоривата.

Либералите също така искат да подобрят логистиката за селскостопанските търговски потоци между Украйна и ЕС, но предлагат повече ограничения върху вноса на храни от разкъсаната от война страна.

Средносрочните до дългосрочните планове на Renew включват увеличаване на гъвкавостта за страните от ЕС за адаптиране на Общата селскостопанска политика (ОСП) към непредвидени обстоятелства, осигуряване на устойчиво производство на храни, преразпределение на стойността във веригата на доставки, наред с други предложения.

Зелени ограничения

По време на настоящия мандат Зелените, четвъртата по големина група в парламента, изиграха ключова роля в настояването за екологични реформи в селското стопанство. Тъй като социологическите проучвания предполагат потенциален спад на тяхното влияние през следващия мандат, програмата на партията за мандата през 2024 г. се фокусира върху поддържането на стриктни разпоредби за ГМО върху растения, модифицирани с нови техники за редактиране на гени.

Освен това Зелените се застъпват за диети на растителна основа и се стремят да съживят дискусиите относно закона за устойчивите хранителни системи и други досиета, изоставени от Комисията по време на настоящия мандат, като например плановете за намаляване на пестицидите с 50%.

Те също така се застъпват за забраната на глифозат, въпреки че неотдавна употребата му беше разрешена за още 10 години.

Разумни консерватори

Европейските консерватори и реформисти тепърва ще разкриват приоритетите си за следващия петгодишен мандат, като публикуването на манифест, планирано за 17 април, беше отложено в последния момент. Независимо от това, визията на ECR за Европа подчертава, че ЕС трябва да приеме „разумни и устойчиви мерки“ за справяне с проблеми като изменението на климата, замърсяването, качеството на храните и продоволствената сигурност.

Групата ECR като цяло се противопостави на всяко устойчиво законодателство за селскостопанския сектор и съюзът им с дясноцентристката ЕНП беше ключът към премахването на новите правила.

Групата е доминирана до голяма степен от Полската партия на закона и справедливостта (PiS), която продължава да се радва на популярност сред фермерите, след като спечели 43% от гласовете в селските райони на местните избори в Полша през април.

Въпреки това Fratelli d’Italia, партията на италианския премиер Джорджа Мелони, се очаква да спечели места през следващия мандат.

Една от най-подходящите фигури на ECR за селскостопанската политика в настоящия мандат беше еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски. През 2019 г. PiS го изпрати в Брюксел, но наскоро му обърна гръб, като поиска от него оставка след протестите на фермерите.

Направете земеделието отново страхотно

За дясната популистка партия Идентичност и демокрация (ID) протестите на фермерите бяха възможност да удвоят евроскептицизма, главно чрез критика на екологичните и търговските политики на блока. Крайнодесният блок, който не е представил официален предизборен манифест, призова правомощията за вземане на решения да бъдат върнати на държавите-членки, представяйки селското стопанство като част от националните европейски идентичности, които трябва да бъдат запазени.

Джордан Бардела, ръководителят на френската крайнодясна Национална организация и вицепрезидент на групата ID в парламента, стигна дотам, че обвини Европейската комисия, че иска да „убие“ селското стопанство на Франция.

Националистическата и антизелена визия за селското стопанство на крайнодесните партии може да придобие значение през предстоящия мандат, тъй като ID и ECR са в надпреварата за третата по големина група в парламента, следвани плътно от либералите, според последните прогнози.

Левицата обещава

С 37 евродепутати, левицата в момента е най-малката група в Европейския парламент и се очаква да запази позицията си след изборите. Двете европейски политически семейства, които образуват групата, Европейската левица и Now the People, споделят ангажимент за реформиране на земеделските политики на ЕС.

Партията на Европейската левица се застъпва за премахване на системата за плащане на хектар на ОСП и пренасочване на средствата към екологично селско стопанство. Освен това те предлагат анулиране на съществуващите търговски споразумения на ЕС с развиващите се страни и замяната им с партньорства, които дават приоритет на селскостопанския суверенитет, справедливата търговия и социалното и екологично развитие.

По същия начин Now the People заявява, че добрите условия на труд, високите екологични стандарти и местните продукти трябва да бъдат основните цели на ОСП и призовават търговските политики да включват по-високи социални и екологични стандарти.