20.04.2024

Какво причини пороя в Дубай?

Обединените арабски емирства преживяха във вторник най-силния дъжд от 1949 г. насам. Стихията предизвика хаос за жителите, тъй като водата навлезе в домовете и подземните паркинги, остави някои сгради без електричество и доведе до широко разпространени наводнения дори ден по-късно.

Според метеоролога Ахмед Хабиб проливните дъждове в пустинната страна са отчасти резултат от засяването на облаци. През 2002 г. ОАЕ започнаха операции по засяване на облаци, за да се справят с проблемите, свързани с водоснабдяването.

Националният метеорологичен център на държавата от Персийския залив е изпратил най-малко седем самолета за засяване на облаци с химикали от летище Ал Аин между понеделник вечерта и вторник следобед, за да се възползва от конвективните облачни образувания“, твърди Хабиб.

Възможно ли е засяването на облаците да е причината за стихията?

При засяване на облаци може да вали, но не и да има наводнения или поне нищо подобно на това, което парализира Дубай,  контрират мнението на Хабиб негови колеги метеоролози.

Засяването на облаци – технология, която е на десетки години – е все още е спорен метод в метеорологичната общност.

Със сигурност не е засяване на облаци. Ако това се случи с облачно засяване, щяха да имат вода през цялото време. Не можете да създадете дъжд от нищото сам по себе си и да получите ниво от 15 сантиметра вода“, казва метеорологът Райън Мауе, бивш главен учен в Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ.

Метеоролозите и климатолозите смятат, че екстремните валежи в Дубай са подобни на катаклизмите, което светът трябва да очаква с причинените от човека промени в климата.

Един от начините да се разбере със сигурност, че дъждът не е бил причинен от засяване на облаци, е, че е бил прогнозиран дни по-рано.

Изследователят на атмосферните науки Томер Бърг посочи компютърни модели, които шест дни по-рано прогнозираха няколко инча дъжд – типичното количество за цяла година в ОАЕ.

Три системи с ниско налягане образуваха поток от бури, бавно движещи към Персийския залив. Обвиняването за облачно засяване пренебрегва прогнозите и причината“, каза климатологът от Университета на Пенсилвания Майкъл Ман.

Когато говорим за обилни валежи, трябва да говорим за изменението на климата. Фокусирането върху засяването на облаци е подвеждащо. Валежите стават много по-обилни по света със затоплянето на климата, защото по-топлата атмосфера може да задържи повече влага“, каза климатологът от Imperial College в Лондон Фридерике Ото.

Какво е облачно засяване?

Облаците се нуждаят от малки капчици вода или лед, наречени ядра, за да предизвикат дъжд. Методът за промяна на времето използва самолети и наземни оръдия, за да изстрелват частици в облаците, правейки повече ядра, привличайки влага, която пада като сняг или дъжд.

Обикновено се използва сребърен йодид, но може да бъде и сух лед и други материали. Методът, въведен за първи път през 40-те години на миналия век, става популярен в западните части на САЩ през 60-те години на миналия век, най-вече за сняг.

Облачното засяване не може да създаде вода от ясно небе – за да се случи това, частиците трябва да бъдат изстреляни в буреносен облак, който вече съдържа влага.

Кой използва облачно засяване?

Без да са наясно с пълната ефективност на метода, правителствата в засегнатите от суша региони като западната част на САЩ и ОАЕ често са готови да инвестират в технологии като засяване на облаци с надеждата да получат дори малко количество вода.

Засяването на облаци е помогнало за увеличаване на водоснабдяването с 12 процента през 2018 г. в Юта, според анализ на отдела за водни ресурси на щата. Анализът използва оценки, предоставени им от изпълнителите, на които е платено да направят засяването.

Десетки държави в Азия и Близкия изток също използват облачно засяване.

Какво причини пороя от дъжд в Дубай?

В тази част на Близкия изток няма много бури. Когато обаче те се случат са огромни“, казва Мауе.

Огромни тропически бури като тази не са рядкост за Близкия изток”, допълва и професорът по метеорология в университета в Рединг Сюзан Грей.

Тя цитира скорошно проучване, анализиращо близо 100 подобни събития над южната част на Арабския полуостров от 2000 г. до 2020 г., като повечето са през март и април, включително буря от март 2016 г., при която падна почти 24 сантиметра върху Дубай само за няколко часа.

Проучване от 2021 г. казва, че е установено статистически значимо увеличение на продължителността на огромни бури над югоизточната част на Арабския полуостров, което предполага, че такива екстремни събития могат да бъдат още по-въздействащи в един затоплящ се свят.