06.04.2024

Как Бразилия и Колумбия намалиха обезлесяването?

Загубата на тропически гори в Бразилия и Колумбия намаля драстично миналата година, но пожарите и увеличаването на изсичането на дървета на други места сериозно противодействаха на този напредък, пише euronews.com.

През 2023 г. тропиците загубиха 3,7 милиона хектара първична гора – площ, малко по-малка от Бутан, или еквивалент на загуба на 10 футболни игрища на минута. Това е около 9 процента по-малко загубено покритие от тропически дървета, отколкото през 2022 г., според годишно проучване на изследователската организация Световен институт за ресурси (WRI) и Университета на Мериленд.

Глобалните загуби на дървета биха били много по-големи без подобрения в Бразилия и Колумбия, където анализът установява, че политическите действия са имали огромно въздействие.

Но това намаление все още не поставя света на път да спре обезлесяването до 2030 г. Има само шест години до крайния срок през 2030 г. за спиране на загубата на гори, определен от 145 нации на COP26 през 2021 г.

Светът направи две крачки напред, две назад, когато става въпрос за загубата на гори през изминалата година“, казва Микаела Уайсе, директор на Global Forest Watch за WRI. “Резките спадове в бразилската Амазонка и Колумбия показват, че напредъкът е възможен, но нарастващата загуба на гори в други райони до голяма степен противодейства на този напредък”.

Вайс добавя, че трябва да се поучим от страните, които успешно забавят обезлесяването.

Защо се е забавило обезлесяването в Бразилия и Колумбия?

Докладът посочва промяната в политическото ръководство като една от основните причини за значителното намаляване на загубата на гори в Бразилия и Колумбия. Новите лидери и в двете страни поставиха акцент върху опазването на околната среда и опазването на горите.

При президента Луис Инасио Лула да Силва Бразилия отбеляза намаление с 36 процента през 2023 г., като загубата на първични гори достигна най-ниското си ниво от 2015 г. След преизбирането си Лула отмени антиекологичните мерки, призна нови територии на коренното население и засили правоприлагането на мерки срещу практики като незаконна сеч.

Още по-рязко подобрение се наблюдава в Колумбия, където загубата на първични гори е намаляла наполовина през 2023 г. при президента Густаво Петро Урего в сравнение с 2022 г.

Няма съмнение, че неотдавнашните действия на правителството и ангажираността на общностите оказаха дълбоко въздействие върху горите в Колумбия”, казва Алехандра Лайна, Мениджър природни ресурси в WRI Колумбия. “Историята на обезлесяването в Колумбия е сложна и дълбоко преплетена с политиката на страната, което прави историческото намаляване през 2023 г. особено силно”.

Резултатите от проучването от миналата година показват, че когато защитата на горите стане приоритет за световните лидери, може да се постигне напредък.

Селското стопанство и пожарите водят до загуба на гори по света

Пожарите представляват малко над половината от всички глобални загуби на гори през 2023 г. В тропически нации като Боливия те често се палят от хората, за да разчистят земя за култури или паша. Селското стопанство беше основен двигател на обезлесяването в страната, като производството на соя представлява близо един милион хектара загуба на гори от началото на века.

Изменението на климата също играе роля. В горещи и сухи условия пожарите, запалени от хора, могат лесно да се разпространят. Боливия преживя рекордни горещини миналата година поради комбинацията от Ел Ниньо и глобалното затопляне.

Широко разпространената суша и повишените температури, предизвикани от изменението на климата, засегнаха голяма част от света. В Канада това доведе до най-лошия сезон на пожарите в историята с пет пъти повече дървета, изчезнали от пожари между 2022 г. и 2023 г.

Сателитните данни ни помагат да наблюдаваме степента на горските пожари през годините, включително тези, водещи до загуба на дървесна покривка“, казва Александра (Саша) Тюкавина, доцент по научни изследвания в Университета на Мериленд. “Това е особено важно за разбирането как годините с екстремни пожари – като рекордния сезон на горски пожари в Канада през 2023 г. – оказват влияние върху горите по света с течение на времето.“