13.03.2024

Как жителите на Марсилия се борят за по-чист град?

Френският град Марсилия бе обявен за третия на най-мръсен град в Европа, според доклад на Европейската комисия, публикуван в началото на 2024 г. На първо място е Палермо, а италианската столица Рим „спечели“ сребърния медал сред 83 изследвани града.

В Марсилия едва 22 процента от хората са доволни от чистотата на града си. Силният вятър мистрал е дългогодишен проблем за чистотата на града. Жителите смятат, че Марсилия не разполага с подходящо оборудване, за да се справи с това предизвикателство. Според тях кофите за боклук не са подходящи, защото боклукът изхвърча из целия град, когато е ветровито.

През 2022 г. са генерирани 601 кг отпадъци на жител. Това е над средното за Европа от 513 кг, което увеличава натиска върху обществените услуги. Препълнените контейнери не само водят до мръсни улици, но също така представляват опасност за здравето.

Марсилия е известен със своите стачки на служителите от сметосъбирането, което води до купища натрупани отпадъци, които затрупват улиците. През последните 40 години около тридесет „конфликта за боклук“ са оставили своя отпечатък върху живота на жителите.

За служителите обаче има друг виновник

Стачките нямат нищо общо с това, което се случва. Най-големият проблем, който имаме, е невежливостта и нарушаването на екологичния кодекс“, казва Ролан Мурен, вицепрезидент на столичния район на Марсилия, отговарящ за управлението на отпадъците.

Служители на компания за събиране на отпадъци ми казаха, че когато почистят даден район, докато се върнат обратно, намират точно толкова боклук, колкото и когато са започнали“, добавя той.

Мурен отрича провала на обществените услуги. В оживения квартал Ноай, на пет минути пеша от старото пристанище, чистачите идват пет пъти на ден, обяснява той. И въпреки това улиците винаги са с натрупани купища отпадъци.

Но гражданите не са единствените отговорни.

Събрахме планини от отпадъци, хиляди тонове, оставени от работещи в строителната индустрия. Поведението им е безотговорно и представлява истински проблем за управлението на отпадъците“, обяснява Мурен.

Гражданите движат промяната в Марсилия

За да стимулира промяна, Сара Буржоа решава да поеме нещата в свои ръце. Тя е основала колектив, наречен „Poubelle la vie“ („Живот за боклук“), игра на думи върху известния френски сериал „Plus belle la vie“.

Връщайки се във френския град след пътуване до Япония през 2017 г., тя задава в профила си във Facebook следния въпрос:

Само аз ли се чувствам така, сякаш живея в кофа за боклук?“

И получава поток от отговори, което я накара да създаде колектива, като 800 души се присъединяват още през първия ден. Днес групата има 20 000 членове.

Това показва колко много им е писнало на хората“, казва Сара.

Колективът изготвя доклад с 10 предложения за превръщането на Марсилия в по-чист град. Сред тях са подобряване на управлението на отпадъците със слънчеви интелигентни кошчета за отпадъци, които следят нивото на пълнене на боклука, обучение на младите хора за важността на предотвратяването на отпадъците и насърчаване на рециклирането чрез инсталиране на компостери.

Сара твърди, че докладът е бил представен на всеки политик, който се е кандидатирал за общинските избори през 2020 г. Но смята, че гласът им не е чут от управляващите.

Докладът не е приет. В момента просто не ни слушат”, оплаква се тя.

И все пак – може ли Марсилия да стане по-чиста? Събирането на отпадъци се реорганизира, за да се постигне тази цел, като се инсталират 2600 кошчета за хранителни отпадъци и се модернизират 58-те центъра за събиране на отпадъци в региона.

Тези решения започват да дават резултати. Според последните данни битовите отпадъци са намалели значително между 2021 г. и 2022 г., с около 40 кг по-малко на глава от населението. До 2030 г. Марсилия има за цел да намали производството на битови отпадъци с 15 процента.