19.06.2024

Как прахът от Сахара влияе на производството на соларна енергия?

Изследванията показват, че климатичните явления с прах в пустинята Сахара могат да засегнат силно производството на слънчева енергия, съобщава Евронюз. Прахът от Сахара е най-известен в Европа с това, че оцветява небето в оранжево, намалява качеството на въздуха и оставя фин слой прах по покривите и колите. И все пак той също е отговорен за един нарастващ проблем – така нареченото „замърсяване“ на слънчевите клетки.

Д-р Едуардо Фернандес и професор Флоренсия Алмонасид от Университета Хаен в Андалусия, са сред авторите на скорошна статия, която установи, че силно замърсяване през март 2022 г. е намалило капацитета за производство на слънчева енергия с до 80 процента.

„Изглеждаше като околната среда на Марс, всичко беше червено. Събитието от март 2022 г. наистина беше екстремно. Но дори малки количества прах могат да намалят слънчевата светлина, достигаща до слънчевите клетки с 15%. А при бързото нарастване на слънчевата енергия в Европа, загубите от замърсяване може да достигнат милиарди евро годишно“, казва д-р Фернандес.

Изследователският екип в Хаен използва своите оптични лаборатории, за да намери решения. Някои учени се фокусират върху разработването на прахоустойчиви покрития, докато други изследват как се държи прахът според по-топли или по-студени, по-сухи или по-влажни метеорологични условия.

Има много променливи, които трябва да се вземат предвид. Например зрънцата прах могат да бъдат с различни размери или различни цветове и те могат да повлияят на работата на слънчевите инсталации по различен начин.

Дори елементите на дизайна имат значение, като например дали панелът е без рамка или има твърд ръб около границата.

„Частиците от праха от Сахара са много фини. И е особено трудно да бъдат почистени“, казва професор Алмонасид.

Разходи и ползи при почистването на слънчеви панели

Компанията за възобновяема енергия Sonnedix е изправена пред предизвикателството на всекидневни замърсявания. Наблюдавайки крайния резултат на всеки от своите соларни обекти, от фирмата се опитват внимателно да изчислят кога е икономически изгодно да се почистват фотоволтаичните панели. Самото почистване е скъпо – около 400-500 евро на мегават – така че има компромиси, които трябва да се правят в зависимост от цената на електроенергията в централата.

„Всеки киловатчас, който се генерира, е важен за приходите на централата. Така че тези големи прахови събития оказват влияние“, казва главният оперативен директор на компанията Хуан Фернандес.

Сега той работи със синоптици, за да помогне за планирането на сесиите за почистване в зависимост от праховите прояви и вида на валежите, тъй като лекият дъждец може да направи панелите по-мръсни, а силните дъждове могат да ги измият безплатно.

„Сериозен прах в Сахара всъщност може да доведе до значителен спад в производството в мрежата и това може да се превърне в проблем за оператора на мрежата“, обяснява той.

Има ли повече прахови явления в Сахара поради изменението на климата?

Неотдавнашното повишаване на праха в Сахара може да е част от нормалните климатични промени, но може да е нещо друго.

„Въпреки че не е необичайно облаците прах от Сахара да достигнат Европа, има увеличение на интензивността и честотата на подобни епизоди през последните години, което потенциално може да се отдаде на промени в модели на атмосферна циркулация”, казват от Службата за климата на ЕС Коперник.

Има някои спекулации, че тези промени в атмосферната циркулация са свързани с изменението на климата.

„Науката винаги е предпазлива при правенето на заключения. Но това, което виждаме, е, че има все повече и повече екстремни явления – не само замърсяване, но и валежи и ветрове. Виждаме все повече и повече събития от Сахара, които вече навлизат дори и в Северна Европа. Предположенията, че това се дължи на глобалното затопляне, са доста основателни“, заключава д-р Едуардо Фернандес.