26.05.2024

Как стадо бизони помага за премахването на въглерод в Румъния?

170 европейски бизонa, които бяха пуснати да живеят в свободни условия в румънската планинска верига Тарку, биха могли да помогнат за улавянето и съхраняването на въглерода, отделян от 84 000 средностатистически бензинови коли, предава Евронюз.

Ново изследване от университета Йейл, което все още не е рецензирано, предполага, че тези масивни тревопасни животни могат да играят роля за смекчаване на въздействието от изменението на климата. Като пасат от пасища от 48 квадратни километра (разположени в местност от 300 квадратни километра), те спомагат за улавянето на допълнителни 54 000 тона въглерод всяка година. Това е около 10 пъти повече от количеството, което би било уловено от екосистемата без бизоните.

Авторите на доклада обаче отбелязват, че тази цифра може да бъде до 55% по-висока или по-ниска. По-високата цифра е еквивалентна на около 84 000 бензинови коли, а средната стойност е 43 000 коли.

Бизоните правят това чрез комбинация от равномерно изпасване на пасищата, рециклиране на хранителни вещества, които наторяват почвата, разпръскване на семена и уплътняване на почвата, за да се предотврати отделянето на въглерод.

„Тези удивителни резултати показват потенциала на повторно въведените диви животни в местообитания да засилят способността на екосистемите да извличат атмосферния въглерод“, казва Махийн Хан, ръководител на отдела за климата на WWF Холандия.

Организацията подкрепи проучването на WWF Румъния, университета Йейл и Global Rewilding Alliance заедно с Rewilding Europe.

Връщане на бизони в Румъния след 200 години

Европейските бизони бяха почти унищожени от целия континент от необуздания лов между 17-ти и 19-ти век. До 1900 г. само две популации са останали в дивата природа: една в Беловежката гора, граничеща с Беларус и Полша, и една в планините на Западен Кавказ, минаващи по южната граница на Русия с Грузия. Тези последни две диви стада са изчезнали до 1927 г., като след това видът се стреми да оцелее в няколко европейски зоологически градини.

След като изчезнаха от Румъния преди повече от 200 години, Rewilding Europe и WWF Румъния върнаха сред диви условия бизони в Карпатите през 2014 г. Това е един от редицата успешни проекти, при които се помага на големите тревопасни животни да се завърнат в естествената им среда.

Общо около 7000 бизона в момента се разхождат на свобода в Полша, Литва, Русия, Украйна и Словакия. Броят на бизоните в планините Тарку в Румъния се е увеличил до 170 индивида – едно от най-големите свободно скитащи стада бизони в Европа.

Как действа компютърният модел?

Новият компютърен модел е разработен от учени от университета Йейл в САЩ, за да помогне за изчисляване на точното количество атмосферен въглерод, което видовете диви животни помагат да уловят и съхраняват. Това изследване е рецензирано и публикувано в Journal of Geophysical Research: Biogeosciences.

По-специално, учените са се фокусирали върху повторното въвеждане в дивата природа на животински видове. Целта е да се създаде надеждна научна основа за това как възстановяването на дивата природа може да бъде от полза за местните общности, а също и да се справи с по-широката климатична криза.

Моделът използва информация от теренна работа за различните начини, по които животните могат да повлияят на усвояването и съхранението на въглерод в екосистемите. Анализът показва, че присъствието на животни фундаментално променя взаимоотношенията между микробите, растенията и околната среда. Това от своя страна води до промени в количеството въглерод, което тези екосистеми могат да уловят и съхраняват.

„Нашата работа разкрива, че дивите животни могат значително да увеличат въглеродния бюджет на екосистемата с 60-90 процента, а понякога дори повече, в сравнение със случаите, когато тези животни отсъстват“, обяснява професор Осуалд Шмиц от Йейлското училище по околна среда, водещ автор на докладът и разработчикът на модела.