11.07.2024

Канадските застрахователи инвестират в изкопаеми горива, докато климатичните рискове нарастват

Най-големите застрахователи на имущество и злополуки в Канада са инвестирали повече от 14,3 млрд. долара в производство на изкопаеми горива във време, когато изменението на климата повишава рисковете за индустрията, пише Reuters, цитирайки доклад за застъпничество на акционери.

Авторът на доклада Investors for Paris Compliance (I4PC) призова регулаторите да проучат инвестициите в изкопаеми горива от застрахователите, заявявайки, че те водят до по-високи искове и премии.

Застрахователите обикновено инвестират премии от името на други клиенти и са наливали пари в мини и петролни компании, включително канадския Teck Resources отваря нов раздел и Imperial Oil също отваря нов раздел, се казва в доклада.

I4PC преди това призова регулаторите на ценни книжа да разследват големи канадски банки за техните искове, свързани с климата, и за предполагаеми подвеждащи разкрития относно техните инвестиции.

Четвъртата най-висока година за застраховани загуби в историята на Канада

Екстремните метеорологични условия, включително горски пожари в Западна Канада и наводнения по източното крайбрежие, доведоха до над 3 милиарда канадски долара искове за имущество миналата година, четвъртата най-висока година за застраховани загуби в историята на Канада.

Докладът на I4PC показва още, че Intact Financial отваря нов раздел, държащ 1,48 милиарда канадски долара инвестиции в изкопаеми горива през миналата година, които са спаднали до 742 милиона канадски долара в края на първото тримесечие. Запитани за коментар, от компанията посочват, че енергията представлява около 2% от инвестираните активи и Intract се е ангажирала да постигне нулеви нетни емисии до 2050 г.

Базираният в Квебек кредитен съюз и продавач на застраховки Desjardins, който според доклада притежава 298 милиона канадски долара в инвестиции в изкопаеми горива, заяви, че енергията представлява 0,6% от кредитния му портфейл и че ще поддържа отношения с компании, които се ангажират да намалят своите емисии на парникови газове.

Peer Definity Financial отваря нов раздел, който също съдържа инвестиции в изкопаеми горива. TD Bank също отваря нов раздел, кредитор, който също продава застраховки и е най-големият финансист на изкопаеми горива с 15,47 милиарда канадски долара, докато Феърфакс има инвестиции от 1,53 милиарда канадски долара и е подписал 809 милиона канадски долара. Definity и Fairfax не са отговорили на искания за коментар от страна на Reuters. От TD посочват, че докладът „контрастира инвестиционния профил на TD Bank Group като цяло с тези на застрахователните компании с по-фокусирани мандати, което се отразява на направените заключения”.

Междувременно цените на застраховките са се повишили на фона на по-високите риск и инфлация. Лихвите за жилищно и ипотечно застраховане в Канада са скочили с повече от 73% през последното десетилетие, според I4PC.

Investors for Paris Compliance поиска от застрахователите план за преход за намаляване на експозицията на изкопаеми горива и да разкрие тези планове.