04.06.2024

Капацитетът на вятърната и соларната енергия в ЕС е нараснал с почти две трети при настоящата ЕК

Капацитетът за производство на вятърна и соларна енергия в Европейския съюз се е увеличил с 65% от 2019, когато настоящата Европейска комисия встъпи в длъжност, до 2023 г., се казва в анализ на енергийния мозъчен тръст Ember.

В доклада се посочва, че на Германия се падат 22% от увеличението. Следва Испания с принос от 13%. Над половината от 27-те страни членки най-малкото са удвоили капацитета си пред периода.

От 2019 до 2023 г. соларният капацитет на ЕС се е увеличил повече от два пъти и е достигнал през миналата година до 257 гигавата. Това съответства на инсталирането на 230 хиляди соларни модула дневно през четирите години на периода, обясняват авторите на доклада. Капацитетът на ветроенергийните паркове е достигнал до 219 гигавата.

Заради новите мощности делът на вятърната и соларната енергия в енергийния микс на ЕС се е увеличил от 17% на 27%.

Устойчива тенденция

От 2019 г. енергийният сектор на ЕС се е променил значително в условията на амбициозни климатични политики и мерки за намаляване на зависимостта от руски природен газ. Според експерта на Ember Сара Браун това е създало реална и устойчива тенденция.

„Сега ЕС разполага с повече вятърни и слънчеви енергийни източници от всякога, което тласка производството на електроенергия от въглища и газ до исторически ниски нива. Амбициозните, водещи в световен мащаб политики в областта на климата, съчетани с целенасочени мерки за спиране на руския газ, се втвърдиха в реални и устойчиви. ЕС сега е в средата на историческо, постоянно отдалечаване от зависимостта от изкопаеми горива за енергия”, заяви Браун.

Зелената сделка на Европейската комисия има за цел възобновяемите енергийни източници да достигнат дял от 42,5% в ЕС до 2030 г., а до 2050 г. съюзът да постигне климатична неутралност.