19.04.2024

Кариерен форум: Истории на успеха

Отборът „Млад електротехник“ от Националната професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи” в Разград стана победител в конкурса за изготвяне на макет на фотоволтаична електроцентрала, организиран от компанията Enery и сдружението „Соларна Академия България“.

Останалите финалисти бяха от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, гр. Бургас, Професионална гимназия по селско стопанство „Свети Георги Победоносец”, гр. Суворово и Професионална гимназия по електротехника и електроника “Константин Фотинов”, гр. Бургас.

Призьорите получиха наградите си (Apple iPads) по време на кариерния форум „Презареди кариерата си“, организиран от „Соларна Академия България“ и M3 Communications Group, Inc. ESGnews.bg е медиен партньор на събитието.

Бъдещите енергетици пък чуха три истории на успеха от участници във форума – на трибуната застанаха Деляна Велева от Enery, Пламен Попов, съосновател на сп. „Български предприемач“, учредител на фондация „Започни млад“ и собственик на SmartCard.tech, Цветан Георгиев, съосновател на първата енергийна общност в България Изгрей БГ.

Enery оперира 60 централи, разположени в 6 държави – България, Румъния, Австрия, Чехия, Словакия и Естония. Работим и с трите технологии – фотоволтаици, вятърни и хидро електроцентрали. Като всяка една модерна и зелена компания ние държим изключително много на ESG. Ние имаме четири опорни точки в нашата ESG стратегия. Една от тях е свързана с това да бъдем отговорен работодател, който да инвестира в образованието и квалификациите на своите собствени служители. Разбира се, основна цел ни е и да бъдем отговорни към околната среда. Също така да работим за намаляване на въглеродните емисии, това е нашият основен бизнес. Четвъртата точка е да бъде отговорни граждани. Именно в тази графа попада нашата работа, свързана с образованието. Работим още с деца от детски градини и начални класове. Опитваме се да говорим с децата на техния език и да ги научим на най-важните неща за нашата екосистема – например как да си изхвърлят боклуците разделно. Разбира се, работим и с ученици от професионалните гимназии, както и със студентите от университетите – нашите бъдещи служители“, заяви Деляна Велева от Enery.

Тя разказа и за инициативата на Enery и Истински мед, при която са ангажирани пчелари да посещават учебни часове, където разказват за професията си, за пчелите и колко важни са те за биоразнообразието.

След това пример за успех даде Пламен Попов, съосновател на сп. „Български предприемач“, учредител на фондация „Започни млад“ и собственик на SmartCard.tech.

Искам да разкажа две истории – историите на Исил на 17 години и Радослав на 18 години. През 2021 година те взеха участие в кампанията „Започни млад“. Исил тогава все още беше ученичка и беше получила покана и пълна стипендия от университет в Германия. Исил, която е от Русе, обаче отказа тази покана, премести се във Варна и в момента учи в Икономическия университет, като в същото време има много успешна кариера и чудесна връзка. При Радослав случаят е друг. Това е история как трябва човек да е находчив и пробивен. На събитие той вижда един успешен човек, който е негов идол. Искал е да говори с него, но не е могъл да пробие тълпата. В един момент чува как темата на разговора е маркетинговия отдел на успешния бизнесмен. И тогава взел решение да викне: „Уволни ги всичките!“ Бизнесменът го чул и го попитал: „Защо?“ А отговорът на Радослав бил смайващ: „Защото аз съм по-добър от тях!“ Три години по-късно Радослав работи още за компанията и получава отлична заплата“, разказа Пламен Попов.

А разказът му бе потвърден и от въпросния предприемач – Йордан Йорданов, собственик на компанията Нов Дом 1.

Накрая Цветан Георгиев, съосновател на първата енергийна общност в България Изгрей БГ, разказа какви са трудностите и действията, които човек трябва да предприеме за продажба и собствена употреба на електроенергия.