23.05.2024

КЕВР обяви с колко ще поскъпне токът от 1 юли

Средното изменение на цената на електрическата енергия от 1 юли 2024 г. ще бъде около 2 процента. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов, цитиран от БТА.

По думите му все още се извършват изчисления от експертите на КЕВР и се проверяват направените от енергийните дружества инвестиции с оглед на тяхното отразяване в ценовото решение.

“Затова не може да се определи точното изменение на цената на електрическата енергия”, обясни Иванов.

Без промени

Председателят на КЕВР изтъкна, че за следващия едногодишен ценови период цената на електрическата енергия от АЕЦ “Козлодуй” ще остане практически непроменена. Той припомни, че първоначалното заявление на атомната централа е било за повишаване на цената с 30 процента, но впоследствие това заявление е било оттеглено и в понеделник в КЕВР е постъпило второ заявление от АЕЦ “Козлодуй”. Това заявление е почти идентично с това от миналата година. През 2023 г. от АЕЦ “Козлодуй” са поискали цена от 69,77 лева, а тази година искането е дори за малко по-ниска цена – 69,14 лева.

“След като се иска практическа една и съща цена, то няма никакво основание тази година Комисията да се произнесе с решение за цена, различна от миналогодишната”, каза Иванов.

Той напомни, че цената, която КЕВР утвърди за АЕЦ “Козлодуй”, беше 63,48 лева. Според него цената на електроенергията от атомната централа тази година ще бъде в “много близки отклонения”.

Напрежение

Във вторник трябваше да се проведе извънредно заседание на Народното събрание, на което председателят на КЕВР да бъде изслушан относно очакванията за цената на електрическата енергия от 1 юли 2024 г. Заседанието не се проведе, защото при три последователни опита не беше събран кворум.

“Междувременно в обществото продължава да се натоварва напрежение, което се предизвиква от различни публикации и изявления на съответни лица, като в основата на всичко това беше заявлението за цена на електрическата енергия от АЕЦ “Козлодуй”, уточни Иванов.

Затова той бе категоричен, че цената на електрическата енергия от атомната централа няма да се промени.

Председателят на КЕВР добави, че при окончателното решение за цената на електроенергията за битовите потребители от 1 юли ще има неизбежни различия между цената на трите електроснабдителни дружества. Средната промяна на електрическата енергия в страната като цяло обаче ще бъде около 2 процента.

“Всички други тълкования са спекулативни”, подчерта Иван Иванов.

Той допълни, че в ценовото решение на регулатора ще бъде отчетено и покриването на дефицита на Фонд “Сигурност на електроенергийната система”.